SUZAVAC I ZVUČNE BOMBE U BAGDAGU: Policija rasterala demonstrante iz Zelene zone

Tanjug

30. 07. 2022. u 12:58

IRAČKE bezbednosne službe bacile su danas suzavac i zvučne bombe kako bi rasterale nekoliko hiljada demonstranata, pratilaca uticajnog šiitskog vođe Muktade al-Sadra, iz dobro utvrđene vladine zone u Bagdadu.

Foto: Tanjug/AP Photo/

Demonstranti su pokušali konopcima da povuku i obore barikade od cementa, koje stoje kao prepreka ulasku u kapije Zelene zone Bagdada, gde su smeštene vladine zgrade i strane ambasade.

Bezbednosne snage su upotrebile silu kako bi odbile demonstrante, dok su prilazili zgradi parlamenta.

Novinari Asošiejted Presa su videli da je nekoliko ljudi povređeno, a očekivalo se održavanje redovne parlamentarne sednice.

 - Došli smo danas da uklonimo korumpiranu političku klasu, sprečimo ih da održe sednicu skupštine i da ne dozvolimo stvaranje vlade. Odazvali smo se pozivu Al-Sadra. Ići ćemo u Zelenu zonu, bez obzira na cenu - kazao je demonstrant Rad Tabet (41).

Demonstranti su poslušali Al-Sadra, koji je pozvao na proteste protiv formiranja naredne vlade sačinjene od pro-iranskih političkih grupa.

Al-Sadrova partija je napustila razgovore o formiranju vlade u junu, nakon čega je rivalska Alijansa koordinacionog okvira dobila većinu potrebnu za formiranje vlade.

BONUS VIDEO:

DO SADA NEVIĐENA PEŠČANA OLUJA: Ceo Bliski istok pogođen velikim pustinjskim talasom, ima mrtvih

Pogledajte više