NOVE GRANICE MEDICINE STIŽU IZ ITALIJE: Lekari iz Torina šire svoje znanje u Tokiju

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

25. 07. 2022. u 15:22

LEKARI i kardiohirurzi iz bolnice "Molinete" iz Torina otišli su u Tokio kako bi tamošnje lekare obučili jednoj sasvim novoj tehnici, manje invazivnoj, u reparaciji srčanog zalistka (mitralne valvole), a da se pri toj intervenciji rad srca ne zaustavlja.

Foto Shutterstock

Bolnica "Molinete" spada u sami vrh elitne svetske tehnike za reparaciju srčanog zalistka, kako po kvantitetu, tako i kvalitetu tog tipa intervencija, osim po centru za presađivanje srca. Kardiohirurg Stefano Saliconi i kardiolog Alesandro Vairo ovu obuku izveli su u četiri tokijske bolnice. Inače je tehnika uvezena iz SAD, a počeo je sa njenom primenom Stefano Saliconi, ona omogućuje da se posredstvom jednog zaseka od 5 do 6 centimetara grudnog koša sa leve strane uradi ista intervencija kakva se nekada radila na otvorenom srcu i sa vantelesnom cirkulacijom.

Ova inovativna tehnika ima niz prednosti u zameni valvole sa blagotvornim efektima i korisnim za srčano funkcionisanje u dugom periodu; smanjuje značajno operativni i postoperativni rizik, vreme boravka u bolnici kao i vreme oporavka. Ovom tehnikom često se ne pribegava i smeštaj na intenzivnoj terapiji.

Godišnje se u torinskoj bolnici uradi oko 250 intervencija na srčanom zalistku, a od tog broja oko 10 procenata novom tipologijom zamene. Taj procenat je još mali zbog visoke cene njene realizacije i pacijenti za takvu inetrvenciju bivaju selekcionisani shodno profilu rizika tradicionalnom intervencijom.

Ova dva mlada doktora veoma su često pozivani da obučavaju lekare u raznim bolnicama u Italiji, ali i u svetu, u Nemačkoj, Holandiji, Austriji, Litvaniji, Sloveniji i Belgiji. A već su uradili i prve intervencije u Portugalu, Severnoj Irskoj, Hong Kongu. Tako je sada i Japan zatražio njihovu pomoć i obučavanje, zemlja koja je uobičajeno izvozila nove tehnologije u Italiju, sa ponosom zaključuje dr Đovani La Vale generalni direktor „Grada Zdravlja“ iz Torina u čijem je sastavu bolnica Molinete.

Pogledajte više