BUKNULI POŽARI NA HALKIDIKIJU: U toku akcija vatrogasaca na tri lokacije (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

25. 07. 2022. u 10:32

NA području Halkidikija vatrogasci se bore sa požarima na tri lokacije.

Foto: Printskrin/Tviter

Požar je buknuo oko 8 časova u oblasti Karvounas, u Neos Marmarasu na Sitoniji.

Kako javljaju grčki mediji, na lice mesta stiglo je šest vatrogasnih vozila, a u ovom trenutku vatra ne ugrožava objekte.

Požar je posle 9 časova izbio i na šumskom području u regionu Furke na prvom prstu. Tamo se više od 20 vatrogasaca bori sa vatrenom stihijom. U ovom trenutku nema opasnosti po kuće, ali se požar opasno približava objektima.

Grčki mediji javljaju da je gotovo istovremeno buknuo požar u ruralnom delu oblasti Zaipi na Kasandri. U ovom trenutku na licu mesta je oko 15 vatrogasaca.

Šumski požari na severu, jugu i istoku Grčke

Žestoki šumski požari su u nedelju zahvatili sever, jug i istok Grčke za vreme toplotnog talasa.

Stotine stanovnika i turista evakuisano je sa istočne egejske obale ostrva Lezbos nakon što su šumski požari, koji su izbili juče, uništili kuće i ugrozili sela.

Grčka je trenutno zahvaćena toplotnim talasom sa temperaturom od 42 stepena, koja se očekuje u nekim regionima. Predviđa se da će ekstremno vreme trajati 10 dana, što izaziva strah od drugih požara.

Na severu zemlje, vatrogasci i volonteri se bore četvrti dan zaredom sa žestokim požarom u Nacionalnom parku Dadija, zaštićenom rezervatu prirode, poznatom po koloniji lešinara.

Zbog požara je evakuisano selo Dadija u subotu uveče, dok su stanovnici Krisokelarija na Peloponezu morali da beže od požara u blizini Koronija.

Ekstremni vremenski događaji, kao što su šumski požari i toplotni talasi, postaju sve češći i intenzivniji zbog klimatskih promena.

Stručnjaci su upozorili da će ovi trendovi nastaviti da se pogoršavaju ukoliko ljudi i vlade širom sveta ne naprave značajna smanjenja emisija gasova staklene bašte.

BONUS VIDEO: 

VATRENA STIHIJA OSTAVILA PUSTOŠ: Posledice šumskih požara u blizini Atine

(Telegraf)

Pogledajte više