BOLNICE PUNE, ŠINE SE KRIVE OD VRUĆINE: Srbin iz Velike Britanije o temperaturnom rekordu – meteorolozi proglasili nacionalnu uzbunu

D. MATOVIĆ

20. 07. 2022. u 07:26

TOPLOTNI talas ne napušta veći deo Evrope, ali u Velikoj Britaniji obaraju se temperaturni rekordi.

Foto: AP

 Na jugu Engleske u mestu Čarlvud juče je izmereno bezmalo 40 stepeni Celzijusa, a na londonskom aerodromu Hitrou u 11.50 sati zabeležena su čak 40,2 stepena. To je najviša temperatura izmerena ikad u ovoj državi.

Meteorološka služba je proglasila "nacionalnu uzbunu" zbog ekstremnih vrućina, koja se odnosi na veći deo centralne, severne i jugoistočne Engleske, što znači da postoji opasnost od smrti, čak i za zdrave ljude. Najtoplijeg dana u istoriji Velike Britanije, veterinaru Stevanu Pešiću i njegovoj supruzi Ljiljani, koji godinama žive U Londonu, vrućina nije smetala. Ali, kažu, Englezi se žale na paklenu vrućinu.

- U prodavnicama su razgrabljeni mali bazeni na naduvavanje. Retko ko ima klimu u kući ili u stanu. Meteoalarm je konstantno u crvenoj zoni i neprekidno nas upozoravaju na moguće zdravstvene opasnosti - kaže veterinar Pešić, operativni direktor u kompaniji Care Vets Orpington.

PUNE BOLNICE

Bolnice su pune pacijenata koji su doživeli toplotni udar. Ali, ima Engleza koji se sunčaju u pabovima uz pivo i završavaju sa opekotinama na leđima. Video sam čak ljude koji džogiraju na ulici - kaže Pešić.

Građanima Londona je preporučeno da ne borave na suncu od 11 do 15 časova, da javni prevoz koriste samo ako je to apsolutno neophodno, da rade gde im je najudobnije, ako tokom radnog vremena ne moraju da budu na radnom mestu.

- Mnoge škole su zatvorene, dok su u drugima skraćeni časovi. Deci se preporučuje da ponesu peškire u školu i da ih vlaže zaleđenom flašom vode. Saobraćaj funkcioniše, ali je redukovan broj linija. Neke železničke linije ne rade zato što su se koloseci iskrivili od vrućine - priča Pešić za "Novosti".

Građani su upozoreni da se suzdrže od hlađenja u jezerima i rekama, u kojima se utopilo dvoje tinejdžera, dok su u zoološkom vrtu u Bristolu majmuni, papagaji i pande dobijali kugle leda napunjene povrćem, lišćem ili crvima, kako bi se rashladili. Turisti u Londonu spas od vrućina potražili su u gradskim fontanama, dok studije pokazuju da je verovatnoća da temperature u Velikoj Britaniji dostignu 40 stepeni Celzijusa sada deset puta veća nego u predindustrijskoj eri.

Pogledajte više