ZAHAROVA PROZVALA AMERIKANCE: Ne pretite Kini, Bajden sa kanisterom u rukama išao u Rijad

Novosti online

19. 07. 2022. u 13:57

PREDSTAVNICA Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je Amerikance nakon što je Vašington zapretio Kini zbog eventualne pomoći Rusiji u zaobilaženju sankcija.

Foto: Shutterstock/Profimedia/Ilustracija

- Kina je, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, kreditno sposobna i može sebi da dozvoli nezavisnu politiku, utemeljenu na odgovornosti i multilateralnosti - izjavila je Zaharova.

Ona je ovu situaciju uporedila sa posetom američkog predsednika Džozefa Bajdena Saudijskoj Arabiji, i podsetila je na njegove pretnje od pre tri godine kada je lično rekao da će pretvoriti zalivsku kraljevinu u "otpadničku državu".

- A sada sa praznim kanisterom i pruženom rukom otišao je da se pokloni prestolonasledniku Bin Salmanu, koji se pokazao kao državnik i u ime globalne stabilnosti udostojio da primi predsednika ekonomski nesolventne zemlje - navela je ona.

Prema njenim rečima, američka privreda opstaje samo zahvaljujući američkim vojnim bazama tamo gde one postoje i odgovornom ponašanju istinskih nezavisnih država, tamo gde ih nema.

- SAD mnogo godina troše više nego što proizvode. Dug od 30 triliona dolara nemaju čime da plate. I svi to znaju. To što Vašington planira i sprovodi državne udare u raznim delovima sveta, o čemu je nedavno tako otvoreno pričao bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, ne znači nikakvu finansijsku sposobnost - objasnila je Zaharova.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: LOVCI-BOMBARDERI SU-34 IZNAD UKRAJINE - Snimak Ministarstva odbrane Rusije o dejstvu avijacije

Pogledajte više