CRVENO UPOZORENJE ZA VELIKU BRITANIJU: Najtopliji dan u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva

Tanjug

19. 07. 2022. u 10:22

VELIKA Britanija očekuje najtopliji dan u istoriji, a prema prognozama meteorologa, temperature će danas dostići i 42 stepena Celzijusa, prenosi Bi-Bi-Si.

Foto Tanjug/AP

Meteorološka služba izdala je crveno upozorenje zbog ekstremnih vrućina, koje se odnosi na veći deo centralne, severne i jugoistočne Engleske.

Temperatura od 38,1 stepen zabeležena je juče u Safolku, što je tek nešto manje od rekorda u Velikoj Britaniji, kada je 38,7 stepeni Celzijusa izmereno u Botaničkoj bašti Univerziteta Kembridž 25. jula 2019.

Vels je juče zabeležio najtopliji dan u istoriji sa 37,1 stepen, dok su u Škotskoj i Severnoj Irskoj izmerene najviše temperature u godini, sa vrednostima od 31,3 i 31,1 stepen, navodi Bi-Bi-Si.

Veruje se da su se najmanje četiri osobe udavile proteklih danas, pošto što su pokušale da se rashlade od vrućine u rekama i jezerima.

Nacionalna železnica je izdala upozorenje „ne putujte“ za one linije koje prolaze kroz „crvenu zonu“ meteorološkog upozorenja.

Saopšteno je da su prognozirane temperature za delove mreže veće od projektovanih granica za opremu koloseka i nadzemnih vodova.

Na snazi je upozorenje i mogućeg pritiska na bolnice i službe hitne pomoći, s obzirom na to da će temperature dostići vrhunac danas po podne.

Nakon poslednjeg sastanka vladinog komiteta za vanredne situacije "Kobra", ministar zdravlja Stiv Barkli rekao je da je uspostavljeno više operatera na linijama hitnih službi, kao i da je omogućeno njihovo dodatno finansiranje, kako bi se obezbedio pojačan rad.

U ponedeljak je veliki broj škola bio zatvoren uprkos vladinoj preporuci da se to ne radi, a vodovodne kompanije u južnoj i istočnoj Engleskoj upozorile su da povećana potražnja dovodi do niskog pritiska, pa čak i do prekida snabdevanja za neka domaćinstva, navodi Bi-Bi-Si.

Cela Zapadna Evropa se danas suočava sa još jačim toplotnim talasom koji se kreće ka severu, a i u Francuskoj su izdata upozorenja na ekstremne vrućine, dok je severna Španija zabeležila temperaturu od 43 stepena Celzijusa u ponedeljak.

BONUS VIDEO:

BORBA PROTIV VATRENE STIHIJE: U Španiji besne šumski požari

Pogledajte više