SLOVAČKI PREMIJER: Tražimo zamenu za rusko gorivo za nuklearke

P. Z. S. / ria.ru

18. 07. 2022. u 21:14

SLOVAČKA namerava da se oslobodi zavisnosti u snabdevanju gorivom za svoje nuklearne elektrane iz Rusije i traži nove dobavljače, rekao je slovački premijer Eduard Heger u ponedeljak na konferenciji za novinare u Beču, preneo je sajt bratislavskog lista Pravda.

Pogoni na atome ne zagađuju životnu sredinu / Foto EPA


Heger je u ponedeljak boravio u zvaničnoj poseti Beču i razgovarao sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, nakon čega su dvojica političara održala zajedničku konferenciju za novinare.

-Slovačka bi želela da se oslobodi ruske zavisnosti u snabdevanju gorivom za svoje nuklearne elektrane. Vlada već nekoliko meseci pregovara o ovoj temi sa mogućim novim dobavljačima. Ne znam koliko će to trajati, ali nameravamo da završimo ovaj proces, rekao je Heger.

Prema rečima slovačkog premijera, prelazak na drugo gorivo za nuklearke obično traje 3 do 6 godina, ali trenutna kriza zahteva da se takva odluka ubrza.

U Slovačkoj trenutno rade dve nuklearne elektrane „Bohunice“ i „Mohovce“, izgrađene uz učešće sovjetskih stručnjaka. Gorivo za obe elektrane snabdeva TVEL, koji je deo divizije goriva ruske korporacije Rosatom.

Zauzvrat, Nehamer je podsetio na negativan stav svojih sugrađana prema atomskoj energiji. S tim u vezi, on je naglasio da je „u nuklearnim elektranama neophodno održavati bezbednosne standarde na najvišem mogućem nivou“.

Ranije, krajem juna, u ime češke vlade, energetska kompanija ČEZ potpisala je ugovor o isporuci goriva za nuklearnu elektranu Temelin sa američkom kompanijom Vestinghaus i francuskim Framatomom. Ranije gorivo za nuklearne elektrane u Češku je isporučivala je korporacija Rosatom. Očekuje se da bi u bliskoj budućnosti slična odluka mogla biti doneta i za drugu češku nuklearnu elektranu Dukovani.

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pogledajte više