ZAPAD SLABIJI: Kina dobija status supersile

I. S.

18. 07. 2022. u 06:00

RAT u Ukrajini pokazuje da se dominacija Zapada bliži kraju i da se Kina uzdiže do statusa supersile u partnerstvu sa Rusijom, u jednoj od najznačajnijih prelomnih tačaka u istoriji, izjavio je bivši britanski premijer Toni Bler.

Toni Bler, Foto AP

Svet se nalazi na istorijskoj prekretnici koja se može uporediti sa završetkom Drugog svetskog rata ili raspadom SSSR, s tim što ovoga puta Zapad, očigledno, nije u prednosti, niti u usponu moći, smatra Bler.

"Dolazimo do kraja zapadne političke i ekonomske dominacije. Svet će biti u najmanju ruku bipolaran, a možda i multipolaran. Najveća geopolitička promena ovog veka doći će iz Kine", rekao je Bler tokom predavanju na temu "Lekcije za zapadna državna rukovodstva posle rata u Ukrajini", na forumu pristalica saveza između SAD i Evrope.

Na skupu u elitnom kongresnom centru Dičli park, zapadno od Londona, Bler je podsetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin optužio Zapad da je objavio ekonomski rat, pokušavajući da izoluje rusku ekonomiju sankcijama i poručio da će se Rusija okrenuti prema Kini i Indiji.

U međuvremenu, Putin je uspeo da razvije "strateško partnerstvo" Rusije sa Kinom, koja je do 1979. godine imala privredu manju od italijanske, ali je nakon otvaranja za strane investicije i uvođenja tržišnih reformi, postala druga po veličini svetska ekonomija.

Predviđa se da će kineska ekonomija prestići američku u roku od 10 godina kada će Kina postati globalni lider u nekim tehnologijama 21. veka, kao što su veštačka inteligencija, regenerativna medicina i provodni polimeri.

OSLONAC

RAT u Ukrajini je, smatra Toni Bler, pokazao da Zapad ne može da se osloni na Kinu i ne može da očekuje da će se Peking "ponašati na način koji Zapad smatra racionalnim", jer je kineski predsednik Si Đinping nastavio da podržava Vladimira Putina i kritikuje zloupotrebe, nastale uvođenjem zapadnih sankcija.

Pogledajte više