KUPUJU NOVE SISTEME HIMARS DOMETA DO 300 KM: Estonija se nada će ih dobiti do 2025. godine

P. Z. S. / ria.ru

16. 07. 2022. u 21:51

ESTONIJA se nada da će dobiti šest američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS (MLRS-VBR) i njihovu municiju do kraja 2025. godine, izjavio je u subotu Magnus-Valdemar Sar, šef državnog investicionog centra za odbranu.

Foto: Printscreen

Američki Stejt department odobrio je sporazum o prodaji šest višecevnih raketnih sistema HIMARS (MLRS) Estoniji za 500 miliona dolara, saopštila je u petak Kancelarija za vezu Pentagona.

-Očekujemo da ćemo za nekoliko nedelja dobiti nacrt sporazuma, a do kraja 2025. svi materijali predviđeni sporazumom bi već trebalo da budu u Estoniji. Sporazum između američke vlade i proizvođača je već na snazi, a zapravo proizvodnja je već počela, rekao je Sar za državni radiodifuzni portal ERR.

Američki HIMARS višescevni raketni sistemi prvi put su viđeni u Estoniji 2016. godine kada su ih saveznici doveli na vežbe. Kupovina ovakvih sistema značajno će ojačati odbrambeni potencijal Estonije, rekao je Sar.

Prema rečima potpukovnika Karela Maesalua, načelnika Odeljenja štaba estonskih odbrambenih snaga, sistem HIMARS je u upotrebi u mnogim zemljama i, kao rezultat, sa njim je moguće koristiti municiju različitih proizvođača.

-Sistem omogućava nanošenje visoko preciznih udara po najvažnijim ciljevima i položajima neprijatelja. Očekujemo da dobijemo i projektile sa dometom gađanja do 70 kilometara i rakete koje mogu da lete do 300 kilometara, naglasio je Mesalu.

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pogledajte više