UKRAJINSKI DESANT PREKO SEVERSKOG DONCA: Žestoke borbe na liniji dodira, ruska armija priprema odbranu kod Starog Salatova (MAPA)

P. z. s. / rybar

11. 07. 2022. u 17:12 >> 17:31

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. U toku su žestoke borbe u Donbasu i kod Harkova.

Foto Tanjug/AP

Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Na telegram kanalu rybar dat je rezime dešavanja na ovom delu ratišta.

* Jedinice Oružanih snaga RF nastavljaju ofanzivu na položaje Oružanih snaga Ukrajine na severu Harkovske oblasti. Borbe se trenutno vode u oblasti Svetličnog.

* Posade artiljerije i VBR-a baražnom vatrom pokušavaju da obuzdaju napredovanje ruskih trupa,u okolini Cupovke, Kazačja Lopana, Sosnovke, Dementjevke, severoistočno od Svetličnog, Crvenog Šahtjora i Izjuma.

* Radi jačanja odbrambenih sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine u Zoločiv je stiglo nekoliko jedinica vojne tehnike, municija je isporučena u Pitomnik i Bezruki.

Ilustracija rybar



▪ Četiri aviona MiG-29 i Su-27 i jedan helikopter Mi-8 sa aerodroma Korotić učestvovali su u vazdušnim udarima i vazdušnim patrolama sa aerodroma Mirgorod u Poltavskoj oblasti.

* Za prilagođavanje vatre i praćenje aktivnosti Oružanih snaga RF u okolini Ude, Konstantinovke i Peremoge deluju posade bespilotnih letelica 92. Ombre Oružanih snaga Ukrajine.

* Ruske jedinice su zauzvrat napale Konstantinovku, Čerkaski Tiški, Petrovku, Zoločev, Pitomnik, Harkov, Protopopovku, Vetrovku.

* Ukrajinske jedinice čekaju na prelazak reke Severski Donjec u oblasti Starog Saltova. Miniranje se nastavlja duž obale reke, kao i u okolini Peremoge i Šestakova.

BONUS VIDEO - KAKO DELUJE TOS-1A: Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

Pogledajte više