RAT U UKRAJINI, AMERIČKA ISKUSTVA: General MakKonvil - Razvijamo i modernizujemo vojsku i naoružanje

P. Z. S. / ria.ru

09. 07. 2022. u 20:27

POSMATRAJUĆI specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini, američka vojna komanda se uverila da je odabrala prave prioritete za modernizaciju vojske, izjavio je načelnik Generalštaba američke vojske general Džejms MekKonvil (James McConville) piše Defence News.

Pripadnici KFOR / Foto Kosovo onlajn


Šef američke vojske je podsetio da su SAD odlučile da se fokusiraju na razvoj precizne artiljerije. Konkretno, govorimo o projektilima Precision Strike Missile (PrSM),Mid-Range Capability (MRC) i artiljerijskom sistemu Extended Range Cannon Artillery (ERCA).
-Reč je o visokopreciznom oružju sa veoma velikim dometom i to potvrđuje našu želju da razvijemo takvo oružje, rekao je general.

Pre nekoliko godina, Sjedinjene Države su stvorile komandu koja je razvila i primenila alate u šest glavnih oblasti modernizacije: precizno oružje dugog dometa, borbena vozila sledeće generacije, avioni sa vertikalnim poletanjem, „mreža“, protivraketna odbrana i protivvazdušna odbrana, kao i sprečavanje gubitka osoblja. Vojska se fokusirala i na borbu protiv dronova.

Mekonvil je priznao da je američka artiljerija bila gađana ruskim bespilotnim letelicama, a takođe je napomenuo da su SAD potrebna oklopna borbena vozila. General je rekao i da Amerika radi na poboljšanju performansi helikoptera i aviona. Konkretno, u toku su radovi na jurišnom avionu velikog dometa i udarno-izviđačkom avionu.

Između ostalog, vojskovođa je govorio o značaju automatizovanih komunikacionih sistema i naveo potrebu unapređenja sistema PVO i PRO. Kao primer je naveo prenosne komplekse Stinger.

Od 24. februara Rusija sprovodi specijalnu operaciju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. Kako je naglasio predsednik Vladimir Putin, njen cilj je „zaštititi ljude koji su bili izloženi zlostavljanju, genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Pogledajte više