PRETI GLOBALNA RECESIJA: MMF najavljuje tešku 2022, i još težu 2023. godinu

D. D. S. 07. 07. 2022. u 15:29

NEVESELA predviđanja stižu iz Međunarodnog monetarnog fonda, čija je direktorka Kristalina Georgijeva izjavila da su se izgledi za globalnu ekonomiju "znatno pomračili" od aprila.

MMF

Ona ne isključuje ni globalnu recesiju sledeće godine. Georgijeva je najavila da će MMF u narednim nedeljama treći put ove godine sniziti prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2022. godinu.

- Biće teška 2022. godina, a 2023. možda čak i teža. Rizici od recesije su se povećali za 2023 - rekla je Georgijeva za Rojters, navodeći univerzalno širenje inflacije, osetno povećanje kamatnih stopa, usporavanje privrednog rasta Kine i eskalaciju sankcija u vezi sa ruskim ratom u Ukrajini. Dodala je da nedavni ekonomski podaci pokazuju da su se neke velike ekonomije, uključujući Kinu i Rusiju, smanjile u drugom kvartalu, te da su rizici za 2023. još veći.

Šefica MMF-a je upozorila da bi dugotrajnije pooštravanje finansijskih uslova zakomplikovalo globalne ekonomske izglede i poručila da je ključno da se rastuće cene stave pod kontrolu.

- Globalni izgledi su sada heterogeniji nego pre samo dve godine, pri čemu su izvoznici energije, uključujući Sjedinjene Države, u boljoj situaciji, dok se uvoznici muče - konstatovala je ona.

Pogledajte više