OKO 3.000 KUĆA UNIŠTENO I OŠTEĆENO U DONJECKU: O početka specijalne operacije ukrajinci neprestano granatiraju grad

P. Z. S. / ria.ru

06. 07. 2022. u 19:01

ŠEF gradske uprave Donjecka Aleksej Kulemzin rekao je za RIA Novosti da su ukrajinski militanti od kraja februara granatirali grad više od hiljadu puta, uništili i oštetili oko tri hiljade privatnih i stambenih zgrada.

Foto Tanjug/AP

-Od početka specijalne vojne operacije u gradu Donjecku bilo je oko hiljadu granatiranja. To su samo granatiranja. Shodno tome, količina municije se meri desetinama i stotinama hiljada. Do danas je samo 837 stambenih zgrada. oštećeno je više od hiljadu i po privatnih kuća, 73 škole, 51 dečija bašta... grad se veoma uništava, rekao je izvor.

Tokom specijalne operacije, Oružane snage Rusije su zajedno sa snagama Donjecke Narodne Republike oslobodile značajan deo teritorije DNR, posebno Volnovahu, strateški važan regionalni centar južno od Donjecka, Marijupolj, najveći grad na obala Azovskog mora i Svjatogorsk, u kome se nalazi veliki pravoslavni manastir sa statusnom lavrom. Međutim, granatiranje Donjecka iz naselja Peski, Avdijevka i drugih koje kontrolišu militanti se nastavlja, svakodnevno predstavništvo DNR-a u SKCC i gradske vlasti izveštavaju o uništavanju infrastrukture, smrti i ranjavanju civila.

Ukrajinske trupe granatiraju Donjeck, uključujući iz MLRS-a Grad i artiljerije kalibra 155 mm, koju koriste zemlje NATO-a. Sjedinjene Države su prethodno isporučile Ukrajini dalekometne haubice M777 kalibra 155 mm, ukrajinske snage su ih već koristile za granatiranje gradova, uključujući Donjeck, što je dovelo do smrti civila.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov nazvao je varvarskim granatiranje civilnih objekata koje je Ukrajina nedavno izvela u Donbasu.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pogledajte više