POGOĐENI KOMANDNI CENTRI UKRAJINSKE ARMIJE: Oglasio se general Konašenkov, žestoke borbe na nebu iznad Ukrajine

Tanjug

05. 07. 2022. u 11:54

RUSKI borbeni avion oborio je ukrajinski jurišni avion Su-25 u vazdušnoj borbi u Hersonskoj oblasti, a ruske snage PVO presrele su tri ukrajinske balističke rakete Točka-U, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Jutjub/SpacePRedator

- U oblasti opštine Novobratskoje u Hersonskoj oblasti, ruski borbeni avion je u vazdušnoj borbi oborio avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva - saopštio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi TASS.

On je još naveo da su vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele napad pametnim naoružanjem da eliminišu do 150 ukrajinskih vojnika i 12 komada vojne opreme u Harkovu, kao i da su pogođena dva ukrajinska komandna mesta u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Konašenkov je saopštio da su ruske PVO snage presrele tri ukrajinske balističke rakete Točka-U u Hersonskoj oblasti i na teritoriji Luganske Narodne Republike i osam raketa u oblasti Harkova.

Ministarstvo je saopštilo i da su ruske snage pogodile četiri ukrajinska artiljerijska voda višecevnih raketnih bacača "uragan" i "grad" u blizini Gorlovke u DNR, navodi TASS.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: KAKO DELUJE TOS-1A - Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

Pogledajte više