IZMENE U NOVOJ FRANCUSKOJ VLADI UZALUDNE? Najavljeno izglasavanje nepoverenja premijerki već u sredu

Goran Čvorović

04. 07. 2022. u 16:46

SADA već bivši ministar solidarnosti, autonomije i hendikepiranih u francuskoj vladi Damjan Abad smenjen je u ponedeljak zbog sumnji i optužbi za silovanje.

Foto: EPA

Premijerka Elizebet Born je istakla da izneta svedočenja zaslužuju da budu uzeta u obzir. Abad, koji je u Makronov politički tabor prešao iz klasične desnice i redova Republikanaca kojima je bio šef poslaničke grupe u parlamentu, požalio se da mu nije dato dovoljno vremena da dokaže nevinost i poručio da je žrtva klevete. Naglasio je i da će sada svu energiju usmeriti na to da dokaže da je nepravedno optužen.

Ponedeljak je bio i dan za obnovu vlade Elizabet Born, posle nedavnih parlamentarnih izbora. Osim Abada, funkciju su morale da napuste i tri ministarke koje nisu prošle “izbornu volju naroda”.

Funkcije napuštaju Ameli de Monšalen (ekološka tranzicija, Brižit Burginjon (zdravlje) i Žistin Benen (more). Novi ministar zdravlja je Fransoa Bron, ekološke tranzicije Kristof Beši, a solidarnosti, autonomije i hendikepiranih osoba Žan Kristof Komb.

Ukupno 12 novih osoba priključuju se kabinetu premijerke Elizabet Born. Između ostalih, Marlen Skjapa je nova državna sekretarka za socijalnu i solidarnu ekonomiju. Za stanove i smeštaj biće zadružen Olivije Klajn, a za digitalnu tranziciju Žan Noel Baro.

Donedavni ministar zdravlja Olivije Veran, čije lice Francuzi dobro pamte zbog aktuelne pandemije korona virusa, imenovan je za novog portparola Vlade. Njegova prethodnica Olivija Gregoar je dobila funkciju delegiranog ministra zaduženog za mala i srednja preduzeća, zanatlije i turizam. Frank Rister će umesto Verana obavljati funkciju delegiranog ministra za odnose s parlamentom. Klemon Bon će biti novi delegirani minstar za saobraćaj. Gregoar i Veran su prethodne funkcije obavljali vrlo kratko, svega nekoliko poslednjih sedmica.

Sve bi ovo, međutim, moglo da bude kratkog daha. Predsednica poslaničke grupe "Nepotičinjenih" Žana Lika Melanšona, Matild Pano, najavila je da će sutra (sreda) podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi Elizabet Born. Premijerka je već najavila da neće tražiti izglasavanje poverenja od poslanika, imajući u vidu da "predsednička većina" ovoga puta nema apsolutnu većinu u skupštini. Ali, očigledno je da tako neće biti u zavetrini od poslaničke volje.

I GLAVNI OPOZICIONAR OPTUŽEN ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANjE

I protiv novog predsednika poslaničke grupe za finansije u francuskoj skupštini Erika Kokrela podneta je tužba zbog seksualnog uznemiravanja. Funkcija koju Kokrel obavlja u skupštini pripada najjačkoj opozicionoj grupi. Kokrel, inače, negira optužbe. Tužila ga je Sofi Tisije, članica "žutih prsluka".

Pogledajte više