PREGLED DANA U UKRAJINI: Ruska vojska juriša na Lisičansk, Rusi demantuju napad na civile

N. S.

01. 07. 2022. u 22:50

KREMLj je juče tokom dana demantovao tvrdnje da su ruske rakete pogodile civilne objekte u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa rano juče ujutru.

Foto AP

Prethodno su ukrajinske vlasti saopštile su da su u 1.00 granatirane jedna devetospratna stambena zgrada i odmaralište u gradu Bilgorod-Dnjestrovski i da je u napadu ubijeno najmanje 20 ljudi i ranjeno više desetina njih.

- Ruska vojska tokom sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini izbegava da pogađa civilne objekte kako bi u potpunosti bila fokusirana na vojne ciljeve i mesta za obuku plaćenika - saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Iz Ministarstva odbrane Rusije stiže i tvrdnja da ukrajinska vojska trpi velike gubitke u području grada Lisičanska i da je samo u dva naseljena mesta poginulo 190 ljudi. Moskva kaže i da je u protekla tri dana preuzeta kontrola nad rafinerijom nafte u Lisičansku, rudniku "Matroska", i mestom Topolevka.

Tvrde i da u ukrajinskoj vojsci raste broj dezertera zbog neuspeha Oružanih snaga Ukrajine na bojnom polju.

Nešto drugačiji je izveštaj Kijeva, koji saopštava da "ruske trupe pokušavaju da opkole Oružane snage Ukrajine u oblasti Lisičanska" i da žele da uspostave potpunu kontrolu nad Luganskom oblašću. Dodaje se da su ruske trupe pojačale vojne operacije u pravcu Kramatorska.

Juče je počela da važi odluka vlade Ukrajine o ukidanju bezviznog režima za državljane Rusije, ali su zvaničnici dodali da i "viza ne garantuje ruskim državljanima nesmetan ulazak u Ukrajinu".

- Zapad je saterao sebe u zamku, jer nije mogao da predvidi tendencije koje će doprineti slabljenju njegove globalne dominacije - izjavio je juče ruski predsednik Vladimir Putin u sedištu ruske spoljnoobaveštajne službe gde je prisustvovao obeležavanju stogodišnjice ruske tajne obaveštajne službe.

Vladimir Putin, Foto AP

On je ocenio da je u svetu mnogo istomišljenika koji žele da idu svojim putem, samo se boje da dignu glavu i pričaju o tome naglas.

- Zapad pokušava da ignoriše realnost koja mu ne odgovara, kao i formiranje multipolarnog svetskog poretka. U praksi je njegova politika rukovođena jednim ciljem: svim sredstvima sačuvati sopstvenu dominaciju - rekao je Putin.

Ruski predsednik je ocenio da Zapad danas cinično koristi milione stanovnika Ukrajine kao potrošni materijal u svojim geopolitičkim igrama i pokušajima obuzdavanja Rusije i da se u "američkom" svetu prava svih ostalih jednostavno gaze.

Putin je izjavio i da politički pritisak bez presedana gura Rusiju i Belorusiji ka tome da ubrzaju proces ujedinjenja. On je dodao da je dvema državama lakše da zajedno maksimalno umanje štetu od "nelegalnih sankcija".

A šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov smatra da su smešne izjave da je NATO odbrambeni savez.

- Reči o tome da je NATO odbrambeni savez su smešne, tvrditi slične gluposti je čak sramota - rekao je Lavrov u Minsku i naveo da je nedavno predstavnik Bele kuće još jednom ponovio da Rusija ne treba da se plaši NATO-a, da niko ne treba da se plaši NATO-a, jer je NATO odbrambeni savez.

- Ako sami napredujete, osvajate teritoriju, tamo raspoređujete oružane snage, onda to nije odbrana, to je nešto suprotno. 

PORUKA VIDODA

PREDSEDNIK Indonezije Džoko Vidodo izjavio je da je ruskom lideru Putinu preneo poruku ukrajinskog predsednika Zelenskog. Vidodo se u sredu sastao sa Zelenskim u Kijevu, a u četvrtak u Moskvi sa Putinom. On nije otkrio šta piše u poruci. A portparol Kremlja Peskov izjavio je juče da poruka nije pisani dokument.

Zatvaranje ambasade?

RUSKA ambasadorka u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova izjavila je juče da će zatražiti od Moskve da zatvori ambasadu u Sofiji nakon što je ignorisan njen apel da bugarske vlasti ponište odluku o proterivanju 70 ruskih diplomata, što je nazvala "neprijateljskim korakom bez presedana". Ona je zatražila od Sofije da preinači svoju odluku do juče u podne, ali je bugarsko ministarstvo spoljnih poslova ignorisalo apel.

* * * * * * * * *

ČIJI JE "SAHALIN-2"

RUSKI predsednik potpisao je dekrete o preuzimanju potpune kontrole nad gasno-naftnim projektom "Sahalin-2" na dalekom istoku Rusije, što je potez koji bi mogao da izbaci iz igre "Šel" i japanske investitore.

Foto AP

Ukazom se osniva nova firma koja će preuzeti sva prava i obaveze kompanije "Sahalin enerdži investment" u kojoj "Šel" i dve japanske trgovačke kompanije drže nešto manje od 50 odsto. Ruski državni holding "Gasprom" već drži 50 posto plus jednu akciju u "Sahalinu-2", koji učestvuje sa oko 4,0 odsto u svetskoj proizvodnji tečnog prirodnog gasa.

Pogledajte više