ZLOSLUTNA PRETNJA STOLTENBERGA: Ako izbije totalni rat NATO i Rusije, smrt i razaranja će biti mnogo gori nego u Ukrajini

Novosti online 30. 06. 2022. u 18:08

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da drastično povećanje broja borbeno spremnih vojnika Saveza na istočnom krilu ima za cilj da osigura da predsednik Rusije ne proceni pogrešno njihovu spremnost na delovanje.

foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

- Živimo u ne samo opasnijem svetu nego i u nepredvidljivijem svetu. Živimo u svetu u kom se odvija rat u Evropi i to uz vojne operacije značajnih razmera. Ujedno znamo i da se situacija može pogoršati ako se ovo pretvori u totalni rat između Rusije i NATO. U tom slučaju videćemo smrt i destrukciju na nivou puno, puno gorem od onoga što vidimo u Ukrajini, zaključio je Stoltenberg.

Stoltenberg je danas izjavio za Si-En-En da je ruski predsednik Vladimir Putin potcenio ne samo snagu ukrajinskog otpora već i jedinstvo Severnoatlantske alijanse.

- Napravio je veliku grešku. Totalno je potcenio snagu ukrajinskih oružanih snaga, hrabrost ukrajinskog rukovodstva i naroda, ali i jedinstvo NATO-a i njegovih partnera koji pružaju pomoć Ukrajini, rekao je Stoltenberg. 

Govoreći na samitu NATO-a u Madridu, Stoltenberg je rekao da Putin nije uspeo da postigne svoje ciljeve u smislu slabljenja NATO-a. 

- Hteo je manje NATO, dobio je više NATO-a. Jedna od njegovih glavnih poruka na početku rata bila je: Želimo manje NATO-a. Čak je predložio potpisivanje sporazuma da više neće biti prijema novih članova u NATO-u. Ono što sada dobija je više NATO-a i dve nove članice, uključujući Finsku koja ima granicu od 1.300 kilometara sa Rusijom. Granica NATO-Rusija se udvostručuje, rekao je generalni sekretar alijanse.

- To ne znači da ne vidimo ozbiljnost problema sa kojima se Ukrajina suočava u Donbasu, dodao je i rekao da NATO ignoriše Putinovu retoriku i ocenjuje ga „u skladu sa onim što radi, a ne sa onim što govori“.

BONUS VIDEO: DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN": Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pogledajte više