BEKSTVO IZ LISIČANSKA: Ukrajinci utvrđuju Bahamut, ali Rusi su već tu

P. Z. S. / riafan.ru

28. 06. 2022. u 20:46

JEDINICE Lisičanske grupe se povlače u Bahmut i nastoje da ponesu sa sobom što je moguće više opreme.

Foto AP

Danas su na autoputu između ova dva naselja primećena tri tenka T-64BV. Osim toga, očevici govore o prebacivanju oklopnih transportera i artiljerije.

Prema rečima ambasadora LNR u Rusiji Rodiona Mirošnika, ukrajinske trupe postepeno beže iz Lisičanska, pošto shvataju da je nemoguće zadržati grad. Slične informacije političar je dobio od lokalnih stanovnika. Istovremeno, ruske trupe su već blokirale glavne puteve za bekstvo. Kolone nacionalista koje su pokušale da napuste predgrađe Lisičanska bile su delimično poražene u maršu, tako da Ukrajinci mogu samo tajno da se povuku „tajnim stazama“, a oni najočajniji mogu da pokušaju da se probiju, izlažući se ozbiljnoj opasnosti.

Pošto je nekadašnji Artemovsk ključni logistički centar Oružanih snaga Ukrajine u ovom delu regiona, kijevska vojska će se za njega boriti do poslednjeg. Količina opreme koja se tamo prenosi navodi na pomisao da će opsada dobro utvrđenog Bahmuta biti zastrašujući zadatak.

Međutim, ruske jedinice su već na njegovoj periferiji: borbe se vode u Zajcevu, Klinovom i Pokrovskom. Iako to još uvek nije sprečilo nacionaliste da granatiraju mirne gradove Donbasa.

Foto printskrin tvzvezda.ru

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i od 25. marta su završile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj je oslobođenje Donbasa.

Pogledajte više