ZAUSTAVITE OVAJ SUKOB PRE ZIME! Zelenski uputio apel i zahtev za više oružja i dodatne sankcije Moskvi

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

28. 06. 2022. u 06:55

ZALEĐIVANjE cena nafte i razgovori o prekidu rata u Ukrajini, neke su od najvažnijih tema koje su bile na dnevnom redu juče, drugog dana trodnevnog samita sedam najrazvijenijih zemalja sveta na jugu Nemačke.

Foto Tanjug/AP

Liderima se video-vezom obratio i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je od njih zatražio da učine maksimum da bi rat prestao do zime. Istovremeno je zahtevao više oružja i dodatne sankcije protiv Moskve.

Nemački kancelar Olaf Šolc je obećao Zelenskom da će nastaviti da povećavaju pritisak na Putina. Iz dobro obaveštenih izvora ističe se da je u dvorcu Elmau načelno dogovoreno da franucski predsednik Makron razgovara sa ruskim šefom države Putinom o eventualnom "ispregovaranom rešenju s Ukrajinom". Zelenskom ne odgovara bilo kakvo rešenje bez Donbasa i Krima.

Učesnici sastanka su izrazili veliku zabrinutost zbog toga što će Rusija dostaviti nukelarne rakete Belorusiji. Istovremeno, Vašington je najavio da će Ukrajini isporučiti rakete zemlja-vazduh srednjeg i dugog dometa. G7 se angažovao da podrži Ukrajinu koliko god to bude bilo potrebno. Zahtevano je i hitno vraćanje Ukrajinaca koje su "Rusi odveli silom".

Nestašica hrane zauzela je važno mesto u razgovorima. Razmatrana je mogućnost da se "prilagode finansijske sankcije za određene transakcije", da bi osiguravajuća društva mogla da obezbede ruske izvozne konvoje žitarica. Traži se i da se odblokiraju ukrajinske luke. Raspravljalo se i o eventualnim novim sankcijama protiv Rusije.

- Oprezan sam. Spremni smo da donesemo odluku sa našim partnerima, ali želimo da budemo sigurni da će ono što odlučimo imati negativan efekat na Rusiju, a ne po nas same - poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Džo Bajden je najavio i da će SAD izdvojiti 600 milijardi dolara do 2027. za investicije u infrastrukturu u zemljama u razvoju.

 

DOKLE BUDE POTREBNO

LIDERI G7 su poručili da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz tu zemlju koliko god bude potrebno. Obavezali su se i na obezbeđenje "sigurnih koridora" za ukrajinske državljane i za pojednostavljenje viznih i imigracionih procedura.

Pogledajte više