REPUBLIKANCI UZ IZRAELCE, DEMOKRATE UZ PALESTINCE: Konzervativci iz SAD popularniji u Izraelu

D. D. S. 27. 06. 2022. u 11:44

Istraživački centar Pju je otkrio značajan jaz među strankama u SAD u odnosu na Izraelce i Palestince, pri čemu "republikanci mnogo češće nego demokrate gledaju na izraelski narod blagonaklono, a na palestinski narod nepovoljno (44 odsto naspram 12 procenata)". S druge strane, među demokratama slični udeo izražava pozitivne stavove prema obe grupe, oko 60 odsto.

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok

Tri od pet republikanaca (61 odsto) kažu da saosećaju sa Izraelom, dok demokrate češće kažu da saosećaju sa obe strane (35 odsto), nego što podržavaju Izrael (16 procenata) ili Palestince (23 procenta).

Samo 5 odsto republikanaca kaže da više simpatišu Palestince. Pre jedne decenije, sa marginama od oko 2 prema 1, demokrate su rekle da su njihove simpatije više prema Izraelcima nego prema palestinskim Arapima. Ankete u februaru pokazale su da su demokrate sada tesno podeljene, dok je 79 u odnosu na 11 procenata u korist Izraelaca među republikancima.

Zaključak je isti - republikanci imaju znatno veću podršku Izraela od demokrata, dok su demokrate sada naklonjenije Palestincima.

Pogledajte više