KOLUMNISTA AMERIČKOG LISTA Putin nije odgovoran za skok cena, Bajdenove tvrdnje štetne za američku ekonomiju

Novosti onlajn/R. V.

25. 06. 2022. u 14:24

TVRDNjE Džoa Bajdena da je Vladimir Putin odgovoran za skok cena gasa i robe široke potrošnje u SAD su lažne i štetne po američku ekonomiju, izjavio je kolumnista "Vol Strit Džurnala" Holman V. Dženkins, prenose "RIA Novosti".

Foto AP

Kako je podsetio autor članka, 55 odsto sadašnjeg povećanja cena goriva u SAD došlo je u periodu od decembra do kraja februara, kada je počela ruska specijalna operacija u Ukrajini. Pored toga, povećanje maloprodajnih cena benzina bilo je nesrazmerno veliko u poređenju sa osnovnim rastom cena nafte.

Foto: Printskrin/www.wsj.com

- Dakle, nešto drugo se dešava, a to nešto je normalna adaptacija na anomalan događaj: dvogodišnju pandemiju koja je uzdrmala potražnju za benzinom. To je dovelo do zatvaranja desetina rafinerija. Zatim dodajte 13 odsto kumulativne inflacije od početka 2020. ovim efektima ponude i potražnje - objasnio je Dženkins.

Jednom od glavnih grešaka Bajdenove administracije, autor je nazvao želju da okrivi Kremlj za svoje pogrešne procene.

- Ako sumnjate da je cena gasa od 5 dolara po galonu tolika zato što Sjedinjene Države i svet drže rusku energiju van tržišta, razmislite ponovo: SAD i njeni saveznici u suštini nisu uspeli da zadrže rusku naftu na tržištu. Bio je to veliki propust alijanse - smatra posmatrač.

Dženkins je naglasio da pravim razlogom poskupljenja treba smatrati ne samo preovlađujuće globalne okolnosti, već i pogrešnu reakciju vlasti zapadnih država na njih.

Foto Tanjug/AP

- Stalno pozivanje Džoa Bajdena na ’Putinovo povećanje cene‘ lažno iz tri razloga: ono u velikoj meri pogrešno shvata uzrok rasta cena gasa, preuveličava Putinov uticaj i preuveličava hrabrost odgovora Zapada. Nažalost, sve je to rezultat dubljeg problem koji nije povezan sa "trampizmom", "bajdenizmom" ili nekim drugim -izmom - kaže autor.

Priroda zapadne politike se promenila u posthladnoratovskoj eri. 

Ovaj preokret tržišnog sistema, kaže Dženkins, rezultat je američke ekonomije koja traži rentu i nastoji da manipuliše zakonodavstvom i ekonomskim uslovima, a ne da proizvodi proizvode.

- Posle 50 godina upijanja političke realnosti Vašingtona koji traži rentu, neko bi se mogao zapitati da li Bajden uopšte vidi stvarni svet - rezimirao je autor članka.

BONUS VIDEO:

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pogledajte više