NEMA SMISLA DA TRAŽITE ORUŽJE: Entoni Blinken o ruskoj najavi da će kontrolisati ukrajinske brodove koji pristižu u Odesu

P. Z. S. / ria.ru

24. 06. 2022. u 19:32

SAD se protive tome da Rusija pregleda ukrajinske brodove koji pristižu u luku Odesa u potrazi za pošiljkama oružja i smatraju da takva ideja nema pravnu osnovu i „nema smisla“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Foto: AP Photo/Andrew Harnik, Pool/Shutterstock/Ilustracija


Agencija Blumberg je početkom juna pisala da Moskva navodno insistira na inspekciji ukrajinskih brodova koji pristižu u Odesu radi isporuke naoružanja.

-Što se tiče inspekcija, s kojim pravom i po kojoj logici Rusija insistira na pregledu brodova u vlasništvu Ukrajine koji napuštaju ukrajinske luke i kreću ka drugim zemljama? Nema smisla, Blinken, koji boravi u poseti Nemačkoj, gde se održava samit G7 održaće se 26-28 juna.

Prema rečima državnog sekretara, UN aktivno rade na olakšavanju izvoza ukrajinskog žita, a SAD u potpunosti podržavaju ove napore.

-Oni pokušavaju da zbliže Rusiju i Ukrajinu, Turska je takođe uključena u ovaj proces, koja podržava ove napore. Ako uspeju da postignu neku vrstu sporazuma, ovo će biti veoma pozitivan razvoj događaja, dodao je Blinken.

UN su više puta izjavljivale pretnju prehrambene krize zbog nestašice žitarica, Zapad je optužio Rusiju da se suprotstavlja snabdevanju ukrajinskog žita na svetskim tržištima, Moskva je kategorički negirala takve optužbe. Istovremeno, vlasti u Kijevu su same stvorile mnoge prepreke izvozu žita za izvoz: pored otkrivenog paljenja žita u luci Mariupolj, ukrajinske trupe su izvršile miniranje Crnog mora, što ne dozvoljava da se žito odnese brodovima transportovan na svetska tržišta. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se Rusija ne meša u izvoz žita iz Ukrajine, a ako Kijev očisti luke od mina, brodovi sa žitom će moći da krenu bez problema.

BONUS VIDEO - RUSKI "ALIGATOR" I "KROKODIL" U AKCIJI: U brišućem letu jure ka ukrajinskim položajima

Pogledajte više