KOLUMNISTA HILA MOLONI UPOZORAVA BAJDENA: Suočićemo se sa najgorim strateškim poniženjem zbog Ukrajine

P. Z. S. / ria.ru

23. 06. 2022. u 19:18

UKRAJINSKA kriza se razvija tako da SAD i njihove NATO saveznike čeka drugo strateško poniženje za godinu dana nakon bekstva iz Avganistana, piše kolumnista Hila (The Hill) Vilijam Moloni (William Moloney).

Foto: Printskrin/EPA/ilustracija


Ishitreno i haotično povlačenje američkih trupa iz Avganistana prošle godine bilo je šok za NATO i dovelo je u pitanje kredibilitet i stabilnost SAD kao lidera „slobodnog sveta“. Međutim, manje od godinu dana kasnije, SAD su se našle pred još jednim velikim porazom – u Ukrajini, na koji su povedeni i saveznici u vojnom savezu, piše autor.

Moloni je skrenuo pažnju na činjenicu da lideri Nemačke, Francuske, Italije i Rumunije, koji su posetili Kijev 16. juna, iako su dali javnu izjavu podrške Ukrajini, nisu joj obećali nove isporuke teškog naoružanja, koje je predsednik Zelenski tako tražio.

Pozivajući se na nedavnu publikaciju Azija Tajmsa (Asia Times), posmatrač bi rekao da je situacija u Ukrajini dostigla kritičnu tačku u trenutku kada globalna ekonomija trpi gubitke zbog prekida u snabdevanju energijom i hranom. Sve ovo u članku se naziva nerešivom dilemom za Bajdena.

Moloni je najavio sve veći pritisak na Vašington: Peking i američki „navodno evropski saveznici” zalažu se za kompromisno rešenje ukrajinske krize.

-Bajdenova administracija je na klizavoj stazi, gde pogrešne odluke čekaju na svakom koraku, upozorio je novinar.

On je nazvao strateškim poniženjem za Sjedinjene Države što su ogromne teritorije Ukrajine došle pod rusku kontrolu. Prema Moloniju, stvarno odbijanje Evropljana da isporuče oružje Kijevu čini takav scenario neizbežnim.

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pogledajte više