AMERIČKE SANKCIJE KINESKOM SINĐANGU: Zabrinuti za prinudni rad Ujgura u oblasti bogatoj litijumom

D.S.

23. 06. 2022. u 12:12

Sjedinjene Države su počele da blokiraju uvoz sve robe iz kineskog autonomnog regiona Sinđang, što predstavlja značajnu eskalaciju napora Vašingtona da se bori protiv navodnog prinudnog rada u ovom regionu, inače bogatom litijumom. Potez je izazvao ljutiti odgovor Pekinga.

AP / Novosti

Kompanije mogu da se žale ako mogu da pruže "jasan i ubedljiv" dokaz carinskim vlastima SAD da su njihovi lanci snabdevanja oslobođeni prinudnog rada Ujgura. Ujgurski zakon o sprečavanju prisilnog rada zamenjuje seriju pojedinačnih zabrana uvoza, usmerenih na određene proizvođače ili proizvode koji su uvedeni poslednjih godina usred međunarodne zabrinutosti zbog stanja ljudskih prava u Sinđangu.

Peking je u više navrata negirao sve optužbe o prisilnom radu u Sinđangu, stavljajući ih zajedno sa američkim optužbama za "genocid" kao "laži veka", a novi zakon je nazvao "eskalacijom" antikineske taktike Vašingtona.

- SAD pokušavaju da "prouzrokuju prisilnu nezaposlenost u Sinđijangu i nateraju svet da se odvoji od Kine - poručio je Peking. Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena iznela je kako će američka carina identifikovati robu koja je povezana sa Sinđangom, kao što su proizvodi od pamuka, paradajz i polisilicijum, materijal koji se široko koristi u industriji solarnih panela.

Pogledajte više