AMERIČKE SANKCIJE POMOGLE KINI: Od 20 najbrže rastućih kompanija čipova, 19 su kineske

D. D. S. 22. 06. 2022. u 14:18

Kineska industrija čipova raste brže nego bilo gde u svetu, pošto su američke sankcije podstakle razvoj komponenti domaće proizvodnje, od Huaveija do Hikvižina. Prema podacima "Blumberga", devetnaest od 20 najbrže rastućih kompanija u industriji čipova u poslednja četiri kvartala, u proseku, potiču iz svetske ekonomije broj dva.

Ilustracija - Foto AP

U istom trenutku prošle godine bilo ih je tek osam. Ti dobavljači softvera za dizajn, procesora i opreme od vitalnog značaja za proizvodnju čipova sa sedištem u Kini, povećavaju prihod nekoliko puta više od globalnih lidera Tajvan Semikondaktor Manufekčuring ili ASML Holding.

Taj ubrzani rast naglašava kako tenzije između Vašingtona i Pekinga transformišu globalnu industriju poluprovodnika vrednu 550 milijardi dolara, sektor koji igra veliku ulogu u svemu, od odbrane do pojave tehnologija kao što je veštačka inteligencija.

U 2020. godini SAD su počele da ograničavaju prodaju američke tehnologije kompanijama kao što su Semikondaktor i Hangžou Hikvižn Didžital Tehnolodži, uspešno obuzdavajući njihov rast - ali i podstičući bum u kineskoj proizvodnji i snabdevanju čipovima.

Pogledajte više