LUMUMBIN ZUB PREDALI SINU: U plavoj kutiji deo čoveka koji je dao život za borbu protiv kolonijalizma (FOTO)

V. N.

21. 06. 2022. u 09:48

NA ceremoniji u Briselu, Belgija je juče porodici predala zub Patrisa Lumumbe, kao jedini preostali posmrtni ostatak mučki ubijenog afričkog lidera i heroja nezavisnosti Konga.

Foto Profimedija

To je sve što je ostalo od prvog premijera Demokratske Republike Kongo, simbola borbe afričkih naroda protiv kolonijalizma. U palati "Egmont" u centru Brisela, njegovom sinu Rolandu, predata je plava kutija u kojoj se nalazi zub.

- Postoji određeni osećaj zadovoljstva posle svih ovih godina - rekao je Roland pre ceremonije.

Nakon što je 1960. postao prvi demokratski izabran premijer Konga, posle samo nekoliko meseci Lumumba je postao žrtva hladnoratovske politike, unutrašnje borbe za vlast i pokušaja otcepljenja pobunjeničke grupe u provinciji Katanga bogatoj mineralima. Nije bio po volji ni belgijskim vlastime, jer je oštro i bez zadrške kritikovao surovu kolonijalnu eksploataciju koju je Belgija sprovodila u Kongu.

Lumumbu su 1961. uhapsili i streljali separatisti i belgijski plaćenici, ali za organizovanje likvidacije mnogi istoričari optužuju CIA. Ubice su rastvorile njegove posmrtne ostatke u kiselini, a zubi su sačuvani kao sablasno podsećanje na svirepo ubistvo ovog afričkog političara.

Foto Profimedija

Patris Lumumba

 

Demonstracije u Beogradu

POSLE ubistva Patrisa Lumumbe u Beogradu su u znak protesta održane velike demonstracije koje su se pretvorile u nerede. Zauzeta je i opljačkana belgijska ambasada, jer se verovalo da su Belgijanci, kao bivši kolonisti, umešani u ubistvo. Inače, jedan od studentskih domova u Beogradu, kao i ulice u našoj prestonici, Nišu, Subotici, Vranju, Smederevu i Zaječaru po njemu nose ime.

V. N.

Pogledajte više