OČIGLEDNA KRATKOVIDOST AMERIKANACA: Ruski ambasador upozorava na mogućnost rata Rusije i SAD zbog slanja oružja Kijevu

M.Đorđević

18. 06. 2022. u 07:48

PUMPANjE Ukrajine oružjem je put ka konfrontaciji između Rusije i Sjedinjenih Država, rekao je ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, prenosi RIA Novosti.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Kratkovidost Amerikanaca je evidentna iu sadašnjim okolnostima. Preplavljene željom da nanesu strateški poraz Rusiji, lokalne elite podižu tenzije u eskalaciji tenzija, upumpavaju oružje u kijevski režim. Da li je zaista jasno da je ovo je put ka direktnoj vojnoj konfrontaciji između najvećih nuklearnih sila, bremenitih nepredvidivim posledicama, navodi se u saopštenju Antonova u članku za magazin „Njuzvik“, čiji je tekst objavljen na stranici diplomatskog predstavništva u društvenim mrežama.

Ruski ambasador je naveo i da je Moskva "dugo i strpljivo objašnjavala zapadnim kolegama nedopustivost ovakvih radnji i upozorila na neminovnost snažnog i adekvatnog odgovora".

- Nisu nas slušali i pokušavali su da nas ignorišu tvrdeći da je naše mesto „na zadnjem sedištu, naglasio je Antonov.

On je napisao i da je "kap koja je prelila čašu" bilo odbijanje Vašingtona i Brisela da uzmu u obzir zabrinutost Rusije u pogledu bezbednosnih garancija, navodi TAS S.

Antonov je rekao i da planovi SAD za sankcije Rusiji takođe ne funkcionišu i da samo pogoršavaju stanje u američkoj ekonomiji.

Ambasador Antonov takođe je prekjuče ocenio da se na izjavu zvaničnika Pentagona Kolin Kala o mogućnosti da se Kijevu povećaju isporuke višecevnih bacača raketa "Himars" može gledati kao na nameru Vašingtona da krene u pravcu dalje eskalacije situacije.

Antonov je rekao da su takve izjave Kala izuzetno zabrinjavajuće, prenosi TASS. On smatra da takve izjave samo potvrđuju da Amerikanci ne nameravaju da dođe do mirnog rešenja situacije.

Pentagon je ranije saopštio da će SAD obezbediti Ukrajini četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti.

BONUS VIDEO:  POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pogledajte više