VELIKI POTENCIJAL RUSIJE I KINE: Šta je Si Đinping poručio okupljenima u Sankt Peterburgu

Novosti online

17. 06. 2022. u 17:49

PREDSEDNIK Kine Si Đinping izjavio je danas da saradnja Kine i Rusije pokazuje dobar zamah.

Foto: Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo/Andy Wong, File/Shutterstock/Ilustracija

Si je to rekao u unapred snimljenom video obraćanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

- Sada se saradnja Kine i Rusije u svim oblastima razvija uzlaznom putanjom. Trgovinski promet u prvih pet meseci ove godine dostigao je 65 milijardi 800 miliona američkih dolara. Do kraja godine možemo da računamo na nove rekorde, što ukazuje na visoku otpornost na stres i unutrašnji potencijal kinesko-ruske saradnje - rekao je Si Đinping.

Putin je na istom samitu govorio o udarima na rusku ekonomiju, ističući da šabloni u politici i ekonomiji ne funkcionišu, iako zapadne zemlje pokušavaju da ih nametnu.

Sjedinjene Američke Države su proglasivši pobedu u Hladnom ratu svoje interese proglasile svetim, upozorio je predsednik Rusije i dodao da je u takvim uslovima svet postao nestabilan.

- Sadašnje promene u ekonomiji i međunarodnoj politici su tektonske i revolucionarne. Kolege na Zapadu pokušavaju da se suprotstave toku istorije i misle u kategorijama prošlog veka - smatra Putin.

Zemlje "zlatne milijarde" i dalje smatraju sve ostale svojim kolonijama, drugom rasom - rekao je Putin, i upozorio na to da vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama i ne žele da uoče promene.

Prema oceni ruskog predsednika, Zapad bez pardona nameće svoju etiku i kulturu, obuhvatajući sve oblasti, uključujući sport.

Sankcije protiv Rusije Putin je ocenio kao nerazumne i nepromišljene.

Njihov cilj je da na brzinu samelju rusku ekonomiju, ali to nije uspelo, ocenio je Putin, naglašavajući da ruske vlasti korak po korak normalizuju ekonomsku situaciju.

- Sama konstrukcija zapadnih sankcija bila je izgrađena na pogrešnoj tezi, a to je da ruska ekonomija nije suverena - konstatovao je Putin.

Ruski biznis i ruske vlasti su u vreme uvođenja sankcija protiv Rusije radili pribrano i složno, rekao je Putin.

- Mračne prognoze u vezi s ruskom ekonomijom, koje su se mogle čuti početkom proleća, nisu se obistinile - konstatovao je predsednik Rusije.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER" - Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pogledajte više