BLINKEN I KULEBA: Kako ubrzati isporuke naoružanja

Tanjug

16. 06. 2022. u 00:10

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o potezima za ubrzanje isporuke teškog naoružanja Ukrajini, saopštio je Stejt department.

Foto: AP Photo/Andrew Harnik, Pool/Shutterstock/Ilustracija

Blinken i Kuleba pričali su i na temu jačanja ukrajinske ekonomije, uključujući napore da ukrajinski poljoprivredni proizvodi izađu na međunarodna tržišta, prenosi TASS.

Rusija je započela vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Planirano je da se sprovede "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine", kako bi sudu doveli sve ratne zločince odgovorne za "krvave zločine nad civilima" Donbasa.

Prema rečima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, oružane snage su usredsređene samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i 25. marta završen je glavni zadatak prve faze - značajno je smanjen borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj ruske vojske je oslobađanje Donbasa.

BONUS VIDEO - RUSI OBJAVILI SNIMAK: Ukrajinci napustili bazu! Pogledajte šta je ostalo za njima

Pogledajte više