EU OČAJNIČKI TRAŽI GAS: Kupuje izraelski plavi energent preko Egipta

P. Z. S. / ria.ru

15. 06. 2022. u 19:02

EVROPSKA unija namerava da iskoristi egipatsku infrastrukturu za kupovinu izraelskog i egipatskog gasa, kao i goriva iz drugih izvora u istočnom Mediteranu, navodi se u saopštenju Evropske komisije nakon posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Egiptu.

Foto: Novosti arhiva

Ranije u sredu, EU, Egipat i Izrael potpisali su memorandum o snabdevanju gasom preko egipatskih terminala na Mediteranu.

-Tri strane nameravaju da sarađuju kako bi osigurale stabilne isporuke gasa... Gas će dolaziti iz Izraela, Egipta i drugih izvora u regionu istočnog Mediterana i biti isporučen Evropi preko egipatske infrastrukture za izvoz tečnog prirodnog gasa, navodi se u saopštenju.

EU je istakla da intenziviraju saradnju u energetskom sektoru sa Egiptom „uzimajući u obzir novu geopolitičku realnost“ i „situaciju na energetskom tržištu“ nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Prema rečima šefa Evropske komisije, činjenica da će se gorivo sa Mediterana prerađivati u egipatskim fabrikama za tečenje pretvoriće Egipat u regionalni energetski centar.

-Ovo je važan korak ka snabdevanju Evrope energijom, što Egipat takođe pretvara u regionalni energetski centar, rekla je fon der Lajen.

Ranije je Evropska komisija predložila poseban plan za Evropsku uniju čiji je cilj postepeno smanjenje zavisnosti od ruskih snabdevanja energentima. Plan predviđa preorijentaciju na alternativne snabdevače, povećanje udela obnovljive energije i režim štednje.

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pogledajte više