ZELENSKI: VREME RADI ZA RUSIJU - Ukrajinski predsednik priznao da će, ako vojska doživi poraz, njegova zemlja izgubiti sve

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

15. 06. 2022. u 23:22

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da vreme radi za Ruse, a ako ukrajinska vojska doživi poraz u ovom ratu Ukrajina će izgubiti sve.

Foto Predsednička administracija UKR

Od 24. februara do sada Ukrajina je izgubila 18 odsto svoje teritorije. Osim Donjecke i Luganske republike svi su izgledi da izgube i Hersonsku i Zaporošku oblast. Poređenja radi, 2014. godine Ukrajina je izgubila sedam odsto teritorije.

Sada Zelenski kaže da je spreman da sedne za pregovarački sto sa Putinom ako prestane ratna operacija. U Moskvi ne veruju Zelenskom i kažu da bi on to primirje iskoristio da na front doveze novu partiju zapadnog oružja.

U intervjuu koji je dao nemačkom TV kanalu ZDF, Zelenski je kao i njegov ambasador u Berlinu kritikovao kancelara Nemačke zbog toga što balansira između Rusije i Ukrajine.

Zelenski žali što ga na vreme nisu podržale zapadne zemlje jer bi on tada imao veće šanse da pobedi Rusiju. Priznaje da nema dovoljno naoružanja da krene u kontranapad i stalno postavlja pitanje zašto članice NATO-a nisu zatvorile ukrajinski vazdušni prostor, ignorišući da bi to dovelo do direktnog sukoba Rusije sa zemljama NATO.

- Prve nemačke haubice Ukrajina će dobiti iz Nemačke kad se završi obuka njenih vojnika - izjavila je Kristina Lambreht, nemačka ministarka odbrane.

Ukrajinski vojnici u Donjecku, Foto AP

Nije tajna da je Ukrajina od početka rata izgubila jako mnogo oružja. U februaru je imala 2.416 tenkova i drugih oklopnih vozila. Takođe su imali oko hiljadu bespilotnih letelica. Sada analitičari tvrde da Kijev želi da nadoknadi izgubljenu vojnu tehniku kako bi mogao da se do avgusta pripremi za kontranapad.

- Traženje Kijeva da im SAD i saveznici isporuče 500 tenkova, 1.000 haubica i 300 reaktivnih višecevnih sistema nije realno - piše britanski "Gardijan".

Kijev traži i još 1.000 dronova. "Gardijan" navodi da to što traži Ukrajina prevazilazi sadašnje rezerve naoružanje SAD i Velike Britanije. Krajem maja SAD su dostavile Kijevu 109 haubica, a američke kopnene trupe imaju 518 haubica M777, dok morska pešadija ima još 481 komad te vrste oružja.

Inače, ruski specijalci tvrde da su zarobili velike količine raznog neraspakovanog zapadnog oružja, po čemu se zaključuje da nekim vrstama oružja Ukrajinci nisu znali da rukuju, pa ih nisu ni koristili.

U Kijevu je nedavno Zelenski potpisao zakon koji dozvoljava da se teritorijalci šalju u prve rovove na svim frontovima. Ranije su teritorijalci mogli biti angažovani samo u gradovima i selima gde žive. I na Zapadu su svesni da rukovodstvo u Kijevu šalje nepripremljene ljude na front zbog čega oni masovno ginu ili se predaju. Zamenica ministra odbrane Ana Maljar najavila je da će narednih dana biti produžena mobilizacija i da će uniformu obući stotine hiljada ukrajinskih vojnika.

Upravo zbog velikih gubitaka Ukrajinaca u ljudstvu i oružju, američki general Mark Mili je izjavio da je najbolji izlaz iz konflikta da se nastave pregovori između delegacija Kijeva i Moskve.

Pomoćnik Ramzana Kadirova, predsednika Čečenije, general-major policije Apti Alaudinov, koji je komandant specijalaca "Ahmat", kaže da je njegova jedinica sastavljena od pojedinaca raznih naroda.

- Nema na svetu takve internacionalne jedinice specijalaca kao što je naša. U njoj su pored Čečena, Jermeni, Kazasi, Gruzini, čak i Ukrajinci. Svi su oni prošli obuku u Čečeniji - kaže Alaudinov.

Sada jedinice specijalaca koji su prošli obuku u Čečeniji zajedno sa ruskom vojskom i policijom, kao i korpusima Donjecke i Luganske republike blokiraju grad Lisičansk.

Foto AP

Ukrajinski predsednik pozvao je juče još jedanput Evropsku uniju da pooštri sankcije Rusiji i tvrdi da bi ruske snage mogle da napadnu druge države nakon invazije na njegovu zemlju. U govoru pred oba doma češkog parlamenta putem video-linka, Zelenski tvrdi da se teritorijalne ambicije Rusije protežu od Varšave do Sofije.

- Rusija nije zainteresovana samo za naše gradove Marijupolj, Severodonjeck, Harkov i Kijev. Ne, njene ambicije su usmerene na ogromno područje, od Varšave do Sofije - izjavio je ukrajinski predsednik, ne navodeći dokaze za svoju tvrdnju.

Zelenski je pozvao da se Ukrajini otvori put ka članstvu u EU.

- Dati Ukrajini status kandidata u ovom trenutku znači dokazati da je evropsko ujedinjenje stvarno i da evropske vrednosti zaista funkcionišu i da nisu samo naznačene u određenim dokumentima - kazao je Zelenski.

Ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede juče je objavilo da će ostati nepožnjeveno oko 2,4 miliona hektara ozimih useva ukupne vrednosti 1,435 milijardi dolara. U saopštenju se navodi da je ukrajinski poljoprivredni sektor do sada pretrpeo gubitke od 4,292 milijarde dolara zbog ruske invazije.

Foto AP

Da li će postojati za dve godine?

ZAMENIK predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izrazio je sumnju da će Kijev u narednom periodu moći da ispunjava svoje ugovorne obaveze i doveo u pitanje samo postojanje ukrajinske države u budućnosti.

- A ko je rekao da će za dve godine Ukrajina uopšte postojati na mapi sveta? - napisao je on na svom telegram-kanalu nakon što je video objavu u kojoj se navodi da Ukrajina "želi da dobije tečni gas od svojih inostranih partnera pod lizingom i plati ga za dve godine".

Foto AP

Nezavisan stav Pekinga

KINESKI predsednik Si Đinping rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora da sve strane treba da rade na rešavanju krize u Ukrajini "na odgovoran način", izvestila je kineska državna televizija ČTV. Kako je rekao Si, kineske vlasti spremne su da pruže podršku Rusiji za rešavanje ključnih pitanja u vezi sa zaštitom suvereniteta i nacionalne bezbednosti. "Kina je spremna da nastavi da igra svoju konstruktivnu ulogu", poručio je Si. Kako je objasnio kineski lider, Peking zauzima nezavisan stav o ukrajinskom pitanju.

Moramo da razgovaramo sa Moskvom

KADA Ukrajina bude pobedila, ili kada dođe do prekida vatre, moramo da pregovaramo sa Rusijom. Tu poruku poslao je juče iz vojne baze "Mihail Kogalničeanu" u Rumuniji francuski predsednik Emanuel Makron.

Foto AP

- Trenutni vojni kontingent će biti ojačan, da bi se osigurala bezbednost EU na istočnom frontu - rekao je Makron, koji je bazu obišao zajedno sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom.

- Pred vratima EU odvija se neviđena geopolitička situacija. Nalazimo se u trenutku kada mi Evropljani imamo potrebu da pošaljemo jasne političke signale Ukrajini i ukrajinskom narodu koji više meseci pruža herojski otpor. Moramo da nastavimo da jasno i jedinstveno sankcionišemo Rusiju. G. Č.

Rama i Abazović u Kijevu

Premijeri Crne Gore Dritan Abazović i Albanije Edi Rama doputovali su juče u Kijev. Abazović je na "Tviteru" objavio da su on i Rama stigli u ukrajinsku prestonicu da pruže "iskrenu podršku Ukrajini i njenim građanima u odbrani prava na slobodu". "Crna Gora će nastaviti da pomaže Ukrajini u ovom teškom trenutku i humanitarnoj katastrofi", naveo je Abazović.

Pogledajte više