KOLUMNISTA BRITANSKOG MAGAZINA: Nemačka i Francuska su izdale Ukrajinu

Novosti onlajn/R. V.

15. 06. 2022. u 16:53

NEMAČKA i Francuska izdaju Ukrajinu svojom uzdržanom politikom prema Rusiji i nespremnošću da naoružaju Oružane snage Ukrajine, piše Džejms Snel, kolumnista britanskog magazina "Spektator", prenose RIA Novosti.

Foto: EPA

Kako je kolumnista primetio, šefovi obe zapadnoevropske države – Olaf Šolc i Emanuel Makron – pregovaraju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i istovremeno smanjuju sopstvene napore da podrže Kijev.

Foto: Printskrin/www.spectator.co.uk

- Toliko je vremena prošlo, a Berlin još nije poslao nikakvo ozbiljno oružje ukrajinskim Oružanim snagama - podsetio je Snel.

- Nemci su pre mesec dana najavili isporuku 50 protivavionskih topova "Flakpancer Gepard" i haubica od 155 milimetara, ali oni još nisu poslati u zonu sukoba - precizirao je kolumnista.

Posmatrač citira i list "Velt", koji je iz ukrajinskih vladinih krugova dobio pristup informacijama koje pokazuju da je Berlin „namerno” smanjio izvoz municije.

- Čak su i oni koji se nalaze "unutar samozadovoljne i sebične nemačke birokratije" nazvali su to izdajom - kaže on.

Novinar je uveren da postoji opasnost od raskola u zapadnom savezu, koji bi mogao da nastane krivicom nemačke kancelarke i predsednika Francuske.

- Ni Makron ni Šolc, što je prilično neobično, nisu "hodočastili" u Kijev. Ukrajinci su posramljeni i ljuti. Oni uviđaju da se ponovo oseća duboko ukorenjena nemačka dvosmislenost - rezimirao je Snel.

Na pozadini ruske specijalne operacije za oslobađanje Donbasa, koja je počela 24. februara, SAD i NATO saveznici nastavljaju da snabdevaju kijevski režim vojnom opremom.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pogledajte više