U SLUČAJU POTREBE, POMOĆI ĆE PUTIN Evo kojoj državi je ruski predsednik odobrio kontigent žita

Novosti onlajn

14. 06. 2022. u 16:57

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je odobrio da se Avganistanu, ako bude potrebno, uputi određena količina žita, rekao je specijalni predstavnik ruskog predsednika Zamir Kabulov.

Foto: Tanjug AP

- Međuvladina komisija je po okončanju rada u Avganistanu podnela izveštaj predsedniku. I on je načelno odobrio da se u slučaju potrebe Avganistanu uputi određena količina žita, imajući u vidu očekivane dobre prinose u Rusiji. Obim pomoći odrediće ruska vlada u zavisnosti od konkretne situacije - rekao je Kabulov za Prvi kanal ruske televizije.

On je dodao da je ekonomska situacija u Avganistanu ozbiljna, a da se može tokom leta dodatno pogoršati jer su izgledi za dobar prinos, zbog zime bez snega, loši.

Prema njegovim rečima, priprema se poseta avganistanskog ministra trgovine Moskvi a glavna tema biće upravo isporuke žita, ali naftni derivati.

O priznavanju talibanske vlade

Ruski diplomata je rekao i da postoji mogućnost da Rusija prizna vladu talibana (pokret je pod sankcijama UN zbog terorističkih aktivnosti) ali to pre svega zavisi koliko će vlast biti inkluzivna na etničkom i političkom nivou.

„Nećemo se osvrtati na SAD po tom pitanju“, dodao je Kabulov.

Pod inkluzivnom vlašću, precizirao je on, podrazumeva se ona u čiji sastav bi ušli predstavnici nacionalnih manjina – Uzbeka, Hazarejaca i drugih.

Za talibane je to trenutno „psihološka granica“ koju treba da pređu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE: SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pogledajte više