"KIJEV JE PREVRŠIO SVAKU MERU" Vlasti DNR uputile zahtev Rusiji

Novosti online

13. 06. 2022. u 20:29

DONjECKA Narodna Republika zatražila je od Rusije "dodatne savezničke snage" zbog učestalih napada na Donjeck, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

Foto: Depositphotos/Printscreen

Prema njegovim rečima, Kijev je prešao sve granice, jer u novim napadima na Donjeck koristi zabranjene metode vođenja rata.

Pušilin je pozvao rukovodstvo preduzeća u Donjeckoj Narodnoj Republici da saradnike prebace na rad od kuće zbog pojačanih napada.

- Narednih dana savetujemo građanima da ostanu na bezbednim mestima i da ne izlaze napolje - rekao je Pušilin i podsetio da je u protekla 24 sata vojska DNR onesposobila na desetine vatrenih položaja protivnika.

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 160 raketa iz višecevnih bacača raketa "Grad" i projektila iz topova kalibra 155, 152 i 122mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Granatirana su područja sedam naselja DNR. U granatiranju je poginulo troje civila, 19 ih je ranjeno, od čega dvoje dece. Oštećeno je 25 stambenih objekata i 11 civilnih objekata, dodaje se u saopštenju.

Tokom dana je zajedničkim dejstvima vojske Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije uništen jedan višecevni bacač raketa BM-21 "Grad", jedno samohodno artiljerijsko oruđe 2S1 "Gvozdika", četiri teretna vozila, jedno komandno mesto za bespilotne letelice i više od 15 pripadnika ukrajinskih snaga. Uništene su tri vatrena položaja neprijatelja u naselju Avdejevka.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU" - Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pogledajte više