U UKRAJINI NA DELU I KNJIGOCID: Iz nacionalne biblioteke biće uništeno 100 miliona knjiga jer su - ruske!

D. VUJIČIĆ

12. 06. 2022. u 14:00

UKOLIKO Oleksandri Kovalovoj, direktorki Ukrajinskog instituta za knjigu, i Aleksandru Tkačenku, ministru kulture iz Kijeva, pođe za rukom da iz biblioteka u delu Ukrajine pod kontrolom Zelenskog izbace i unište 100 miliona knjiga ili pola knjižnog fonda zemlje, to će biti apsolutni svetski rekord "etničkog kulturnog čišćenja" ikad izvedenog.

Foto Printskrin

Prethodni rekord drže Hrvati koji su od 1990. do 2010. godine, u državno organizovanom knjigocidu izbacili iz svojih fundusa oko 2,9 miliona naslova srpske literature.

Vest o najavljenom "Magnum knjigocidu" nije nova i došla je još 23. maja. Ipak, nije "očešala" nikog od zapadnih "zaštitnika kulture", iz recimo Uneska, PEN klubova, velikih svetskih izdavača i knjižara.

Knjige Dojstojevskog ili Puškina, Oleksandra Kovalova naziva "ideološki štetnom literaturom" i "propagandnim" knjigama.

- U prvoj fazi do kraja 2022. povući će se knjige objavljene u vreme kada je Ukrajina bila deo Sovjetskog Saveza, kao rusku književnost takozvanog antiukrajinskog sadržaja. Drugi krug povlačenja ima za cilj da obuhvati sve knjige objavljene u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza, i one će verovatno biti različitih žanrova, uključujući knjige za decu, ljubavne romane i detektivske priče - objasnila je Kovalova.

Posle odlaganja "štetne" literature, ukrajinske javne i školske biblioteke ostaće sa oko 100 miliona knjiga, ili sa polovinom sadašnjeg ukupnog obima.

Međutim, dodala je Kovalova, "neke knjige trebalo bi čuvati u univerzitetskim i naučnim bibliotekama" kao, na primer, dečje bajke i ljubavne romane iz sovjetskog doba, "kako bi stručnjaci proučavali korene zla i totalitarizma".

LAVOVSKA I HARVARD ŠKOLA

U BIOGRAFIJI Oleksandre Kovalove stoji da je rođena 20. oktobra 1957. godine u Lavovu. Završila je Lavovski šumarski institut. U periodu 1990-1992. bila je zamenik glavnog i odgovornog urednika lavovske izdavačke kuće "Feniks", a od 1992 do 1997. na čelu izdavačke kuće regionalne organizacije Društva ukrajinskog jezika Tarasa Ševčenka "Prosvita". Od 1994. organizuje Forum izdavača u Lavovu.

Ministar Aleksandar Tkačenko je diplomirao na Fakultetu novinarstva Kijevskog nacionalnog univerziteta "Taras Ševčenko". Godine 2016. dobio je diplomu Harvardske poslovne škole po programu "Posao zabave, medija i sporta".

Dosadašnja istorija uništavanja knjiga svedoči da su pojedinci koji su se odlučivali na ovakav vid "kulturnih reformi" ostali zapamćeni na planeti kao mračne mrlje. U našoj eri, pre hrvatskog knjigocida, pisane stranice je spaljivala inkvizicija što je inspirisalo nemačkog pesnika Hajnriha Hajnea da 1844. godine u svom spevu "Nemačka mračna zima" predvidi budućnost: "Ko spaljuje knjige - spaljivaće i ljude", što se dogodilo već 1933. kao uveritira pred "Kristalnu noć". Nemci, konkretno pomamljeni studenti, su 10. maja u glavnoj berlinskoj ulici spalili 25.000 naslova, među kojima i dela Tomasa Mana.

Veliki Man, kada je potom pobegao iz Nemačke, preko Bi-Bi-Sija se obratio sunarodnicima kratkom porukom: "Nemci, ja vas upozoravam! Danas je to jedina usluga koju ja kao Nemac mogu da vam pružim!"

I ranije zabranjivali ruske knjige

Ovo nije prvi put u poslednjih nekoliko godina da je ukrajinska vlada zabranila ruske knjige. Tokom 2015. zabranjeno je 38 knjiga objavljenih u Rusiji. Od tada je na listu dodato još knjiga, uključujući dve knjige popularnog savremenog ruskog autora detektivskih romana Borisa Akunjina i memoari voljenog sovjetskog glumca i muzičara Vladimira Visockog.

Pogledajte više