MAĐARI POČINJU DOGRADNJU NUKLEARNE ELEKTRANE: Hoće da se oslobode neizvesnosti, radovi mogu da počnu

Tanjug

11. 06. 2022. u 18:19

MINISTAR spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto saopštio je danas da "pravi građevinski radovi" na dogadnji nuklearne elektrane Paks mogu da počnu pošto su dobijene sve neophodne dozvole Uprave za atomsku energiju.

Foto: Shutterstock

- Mi, Mađari, gradimo nuklearnu elektranu Paks kako bismo od 2030. godine mogli da se oslobodimo svih neizvesnosti na međunarodnom energetskom tržištu i da dugoročno zadržimo našu šemu smanjenja cena komunalnih usluga - naveo je Sijarto, prenosi MTI.

Jedna od najozbiljnijih svetskih kriza je energetska kriza, naveo je Sijarto u video snimku objavljenom na Fejsbuku, dodajući da će u narednim godinama zemlje koje budu u stanju da proizvedu značajan deo energije koja im je potrebna imati veliku prednost u odnosu na one koje to ne budu mogle da učine.

- Dozvola za izgradnju dijafragme zida i dozvola za stabilizaciju tla najvažniji su preduslovi za realizaciju projekta. Prva je već dobijanja, a pošto je danas dobijena i druga, ''pravi građevinski radovi'' mogu da počnu - istakao je Sijarto, prenosi mađarska agencija.

Podsećamo, Sijarto je nedavno rekao da je Mađarska od EU dobila izuzeće od sankcija na uvoz sirove nafte iz Rusije naftovodom "Družba", i dodao da Srbija može da računa na njegovu zemlju.

- Srbija može da računa na nas u pogledu snabdevanja sirovom naftom, kao što to može i kada je u pitanju gas. To je privremeno rešenje i zato je važno da se sa Hrvatskom postigne dogovor o povećanju isporuka crnog zlata "Janafom".

On je takođe rekao da nuklearna elektrana Paks može biti iskorišćena u zajedničkom interesu.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU - Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pogledajte više