KREMLJ POSTAVLJA USLOVE: Ukrajina mora da deminira prilaze lukama zbog izvoza žita

Srna

07. 06. 2022. u 13:03

KREMLj je danas saopštio da Ukrajina mora da deminira prilaze svojim lukama kako bi ruska vojska pustila brodove radi izvoza žita.

Foto: Profimedia

Rusija tvrdi da su sankcije Zapada i Kijev krivi za slabiju isporuku žita.

- Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Ukrajina mora da deminira prilaze svojim lukama - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

On je rekao da će to omogućiti brodovima, nakon što ih proveri vojska, da uđu u luke, utovare žito i uz rusku pomoć isplove u međunarodne vode.

Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblasti i Azovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine. U regionima su formirane civilno-vojne uprave, počeli su da se emituju ruski TV kanali i radio-stanice, obnavljaju se trgovinske veze sa Krimom.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 25. maja ukaz o pojednostavljenom prijemu državljana Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine u rusko državljanstvo. Građani nisu obavezni da predaju ukrajinski pasoš, dovoljna je njegova kopija. Nakon popunjavanja dokumenata, oni se šalju u Rusiju na posebnu proveru, nakon dva ili tri meseca osoba može postati državljanin.

BONUS VIDEO:

S-300 U AKCIJI: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pogledajte više