NAJVEĆI VERSKI SKANDAL U ISTORIJI: Decu zlostavljali pod okom baptista

I. S.

07. 06. 2022. u 11:05

SJEDINjENE Države potresa najveći verski skandal u istoriji, pošto je otkriveno da su deca decenijama seksualno zlostavljana pod okriljem Baptističke crkve. Istraga je trajala sedam meseci, a potvrdilo se da je za sve znalo i najviše rukovodstvo Južne baptističke konvencije, najveće baptističke denominacije u svetu i druge najveće verske grupe u Americi (SBC).

Foto EPA

Osumnjičeni se terete "za sodomiju, silovanja, snimanja pornografskih sadržaja sa maloletnicima oba pola i slične eksplicitne radnje". Na službenim internet-stranicama SBC objavljen je detaljan popis zlostavljača i onoga za šta se terete, a spisak je sastavio bivši zaposleni Izvršnog odbora konvencije. Potom su celu listu objavili i nezavisni istražioci.

Oni su na 300 stranica sastavili izveštaj o 20 godina napastvovanja najmlađih. Najviše vođstvo SBC (po)grešno je postupalo ili prikrivalo seksualne zloupotrebe unutar ove kongregacije, koja broji 17 miliona članova u 47.000 crkava i najveće je protestantsko telo u zemlji.

elnici SBC, kako piše "Vašington post", žestoko se opiru upoređivanju "njihovog skandala" sa sličnim zloupotrebama unutar Katoličke crkve. Ističe se da je ukupni broj slučajeva zlostavljanja među južnim baptistima mali. Ali, nezavisna istraga, koju je na zahtev južnih baptista sprovela organizacija "Gajdpost solušens" to potpuno demantuje.
U izveštaju se navodi da su se žrtve zlostavljanja pri pokušaju da prijave svoje zlostavljače uvek iznova sretale s otporom i "kamenim zidom, pa čak i direktnim neprijateljstvom" vođa koji su bili više zabrinuti za zaštitu institucije od odgovornosti, nego za zaštitu dece od daljeg zlostavljanja. Zlostavljači su se i međusobno štitili i podržavali.

Objavljena lista zlostavljača ima 205 gusto ispisanih stranica s imenima uglednih baptista, osuđenih za seksualno zlostavljanje, dok je prijava, pa i zataškavanja, znatno više. Tako, recimo, radna grupa unutar SBC, koja je radila sa nezavisnim istražiocima, kaže da su primili najmanje pet terabajta dokumenata i komunikacija, kao i da su obavili najmanje 300 intervjua.

"KAMENOVANjE"

OSOBE koje su prijavile zlostavljanje bile su rutinski ućutkivane, bilo je i "kamenovanja", zataškavanja, zastrašivanja i odmazde. Američki mediji navode da se u izveštaju pominje 700 žrtava seksualnog zlostavljanja, tokom 20 godina.

Pogledajte više