RUSKI ROBOT ČISTI MARIUPOLJ OD MINA: Uran-6 na zadatku

P. Z. S. / ria.ru

03. 06. 2022. u 17:39

PRILIKOM čišćenja puteva u Mariupolju koriste se robotski sistemi Uran-6, javlja dopisnik RIA Novosti.

Foto: Printscreen

-Na ovoj deonici puta u Mariupolju radi robotski kompleks Uran-6. On se bavi deminiranjem. Ovaj kompleks vam omogućava da ubrzate rad sapera (deminera) i spasite njihove živote. Radi na bezbednoj udaljenosti od operatera, rekao je zamenik komandanta deminera Međunarodnog centra za uklanjanje mina Oružanih snaga Ruske Federacije sa pozivnim znakom „Viking“.

Valjkasta koča koja se koristi na robotskom kompleksu Uran-6 omogućava rad na tvrdom tlu, na kojem su, verovatno, postavljene protivpešadijske mine.

-U zavisnosti od situacije i uslova, kompleks deluje samostalno ili kao deo grupe deminera. Domet kontrole kompleksa je do 100 metara. To je udaljenost na kojoj operater može da bude od robota. Uran-6 ne samo da pomaže da se spasu životi specijalista, već i u najkraćem mogućem roku očisti značajna područja područja. Robot može da izdrži do tri eksplozije punjenja od pet kilograma u TNT ekvivalentu zaredom. Nakon toga je servisiran i vraćen na posao, dodao je specijalista.

Deminiranje teritorije Mariupolja i Azovstalja otežava veliki izbor opreme koju koristi neprijatelj: od običnih protivpešadijskih i protivtenkovskih mina, do neeksplodirane kasetne municije i zamki ručne izrade militanata Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, rad sapera je komplikovan velikim brojem granata i fragmenata koji ometaju detektore mina.

BONUS VIDEO - RUSI OBJAVILI SNIMAK: Ukrajinci napustili bazu! Pogledajte šta je ostalo za njima

Pogledajte više