"FINSKA I ŠVEDSKA NEĆE BITI PRIMLJENE U NATO..." Jablonski: "Nije to ni tako lako, ni tako brzo"

Novosti online 03. 06. 2022. u 15:23

FINSKA i Švedska neće biti primljene u NATO na sledećem samitu Alijanse, krajem juna u Madridu.

Foto: EPA

Kako je objasnio zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski, svaka od zemalja koje žele da postanu članice NATO-a mora najpre da sprovede određene reforme kako bi se dostigli standardi koje zahteva Alijansa.

- Mislim da je Madrid prerano. Ako govorimo o prijemu novih članica u NATO, to je dug proces koji zahteva i procese u samim državama. Nije to ni tako lako, ni tako brzo, a potrajaće najmanje nekoliko meseci - rekao je Jablonski poljskom radiju RMF FM.

Prema njegovim rečima, Turska, koja se protivi članstvu Finske i Švedske, na kraju će pristati i neće blokirati taj proces.

Podsetimo, Švedska i Finska zvanično su podnele zahtev za članstvo u NATO-u 18. maja, napuštajući tako svoju višedecenijsku poziciju vojno neutralnih zemalja.

Da bi te dve zemlje postale punopravne članice NATO-a, potrebno je da svih 30 zemalja koje čine tu alijansu da svoj glas. Međutim, Turska je odmah rekla da neće glasati za prijem Finske i Švedske, a u prvoj proceduri njihovog primanja čak je i blokirala taj proces.

Prema pisanju medija, sada se vrši veliki pritisak na te dve zemlje da popuste zahtevima Ankare, a u toku su i pripreme za zvanične razgovore između Finske, Švedske i Turske.

BONUS VIDEO:

VENAC ZA ŽRTVE NATO: Na današnji dan 1999. godine na Varvarinskom mostu nastradalo 10 civila

Pogledajte više