SEVERNA KOREJA I VELIKA BRITANIJA IZGLAĐUJU ODNOSE: Kim DŽong Un čestitao kraljici Elizabeti jubilej

S. M. JOVANOVIĆ 03. 06. 2022. u 10:42

LIDER Severne Koreje Kim Džong Un čestitao je britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj jubilej - 70 godina na prestolu.

Foto AP/Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje objavilo je na svom sajtu da je Kim u poruci čestitao kraljici i Britancima, ali nije navelo više detalja, prenosi AP.

Severna Koreja i Britanija uspostavile su diplomatske odnose 2000. godine i zadržale su ambasade uprkos stalnom padu bilateralnih odnosa.

Odnosi Severne Koreje sa Zapadom pogoršali su se poslednjih godina jer je Pjongjang ubrzao razvoj nuklearnog oružja.

Severna Koreja kritikuje Veliku Britaniju zbog podrške međunarodnim sankcijama protiv Pjongjanga uvedenim zbog nuklearnih ambicija i stanja ljudskih prava.

Foto: Tanjug

Podsetimo, kraljica obeležava sedam decenija vladavine uz niz svečanih događaja koji su počeli juče i traju do nedelje, a Elizabeta je prvi britanski monarh koji proslavlja platinasti jubilej.

Očekuje se da će se milioni ljudi širom Britanije i sveta pridružiti svečanostima u čast 96-godišnje kraljice, saopštila je britanska vlada.

Foto: Tanjug

Proslave su počele juče vojnom paradom u centru Londona, a kraljica je pozdravila 1.500 vojnika i oficira sa balkona Bakingemske palate.

U podne je u čast kraljice u Londonu i širom Britanije vojska izvela počasni plotun, potom i počasni prelet avionima koje je kraljica gledala s balkona.

BONUS VIDEO: LEGENDA NA TRONU: Pre 68 godina pred tv-kamerama krunisana je kraljica Elizabeta Druga

Pogledajte više