MEDVEDEV PORUČIO KIJEVU: "Odluke donosite trezveno, a ne pod uticajem kokaina"

Novosti online

02. 06. 2022. u 22:53

UKRAJINSKE vlasti moraju da shvate da im odbijanje pregovora sa Rusijom može doneti gubitak nacionalnog suvereniteta, i da o tome moraju da razmišljaju trezveno, a ne pod dejstvom droga, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev.

Foto: AP - Alexei Nikolsky

- Na kraju krajeva, to preti Ukrajini – odbijanje pregovora u suštini vodi do gubitka nacionalnog suvereniteta. I to je apsolutno očigledno. Vlasti u Kijevu to treba da shvate. I treba da donesu ove odluke o tome da li da nastave pregovore ili da odustanu od njih, ali ne pod uticajem kokaina ili drugih stimulansa koji se tamo koriste, već hladne glave - rekao je Medvedev u intervjuu za Al Džaziru.

On je dodao da je trenutna pozicija Kijeva povezana i sa "žrtvama i razaranjima", a da na kraju Ukrajina može "izgubiti i druge teritorije".

Foto: Tanjug

Medvedev je rekao i da se bezbednosna arhitektura u svetu već promenila i da to svi prepoznaju, i da bi posle ruske specijalne operacije u Ukrajini, umesto američko-centričnog, trebalo da se stvori uravnotežen sistem zasnovan na interesima svih zemalja.

Znate, sve se već promenilo, svet se promenio, i bezbednosna arhitektura se promenila. Svi to prepoznaju - rekao je on.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF je podsetio da je glavni cilj ruske specijalne operacije zaštita građana Donbasa, kao i "demilitarizacija i denacifikacija".

- Na kraju krajeva, sve ovo bi zaista trebalo da dovede do formiranja nove arhitekture međunarodne bezbednosti, a ne američko-centrične, gde je Vašington na čelu čitavog međunarodnog bezbednosnog sistema - dodao je on.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, glavni zadaci prve etape su već završeni – borbeni potencijal Ukrajine je značajno smanjen. Glavni cilj sada je oslobođenje Donbasa.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU" - Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pogledajte više