BAJDEN OPREZAN: Amerika ne traži rat sa Rusijom

Novosti onlajn

01. 06. 2022. u 08:57

SJEDINjENE Američke Države ne traže rat sa Rusijom, a ukoliko snage NATO-a ne budu napadnute, Vašington se neće direktno mešati u vojnu operaciju u Ukrajini, piše američki predsednik Džo Bajden u članku za „Njujork tajms“.

Foto EPA

- Mi ne tražimo rat između NATO-a i Rusije. Sve dok SAD ili naši saveznici ne budu napadnuti, mi nećemo direktno učestvovati u tom sukobu, nećemo slati američku vojsku da ratuje u Ukrajinu, niti ćemo napadati rusku vojsku - ističe američki lider.

Takođe dodaje da SAD ne nameravaju da vrše pritisak na Ukrajinu kako bi Kijev napravio teritorijalne ustupke Rusiji.

- Tokom cele ove krize moj princip je bio: 'Ništa o Ukrajini bez Ukrajine'. Neću vršiti pritisak na ukrajinsku vladu, ni privatno ni javno, da naprave bilo kakve teritorijalne ustupke - naglasio je Bajden.

Foto AP

Tekst potpisa

Po njegovom mišljenju, Moskva je kriva za neuspeh pregovora Rusije i Ukrajine, jer nije obustavila specijalnu vojnu operaciju.

- SAD će nastaviti da rade na jačanju Ukrajine i podržavaće njene napore da postigne rešenje sukoba putem pregovora - istakao je Bajden, naglašavajući da će Vašington nastaviti da radi sa saveznicima na antiruskim sankcijama, kao i da će isporučivati Ukrajini savremeno oružje.

Istovremeno je dodao da SAD ne pozivaju Ukrajinu da izvodi napade van njenih granica i ne dozvoljavaju Kijevu da to čini.

O nuklearnom oružju

Američki predsednik navodi da SAD ne vide znake da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje.

- Znam da su mnogi ljudi u celom svetu zabrinuti zbog upotrebe nuklearnog oružja. U ovom trenutku ne vidimo nikakve znake da Rusija ima nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini - piše američki predsednik.

Po njegovim rečima, s vremena na vreme ruska retorika po pitanju nuklearnog oružja je „opasna i krajnje neodgovorna“.

Foto AP

- Bilo kakva upotreba nuklearnog oružja u bilo kojim razmerama u tom sukobu bila bi potpuno neprihvatljiva kako za nas, tako i za ostatak sveta, i to bi imalo ozbiljne posledice - poručio je Bajden.

Takođe navodi da ne teži svrgavanju aktuelnog rukovodstva u Rusiji.

- Koliko god da se ne slažem sa gospodinom Putinom, SAD neće pokušavati da ga svrgnu - naglasio je Bajden.

Bajden je 21. maja potpisao nacrt zakona o pružanju vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Kijevu. Takođe uključuje razna izdvajanja koja se na ovaj ili onaj način odnose na situaciju u Ukrajini. Kongres je povećao iznos na skoro 40 milijardi dolara sa 33 milijarde, koliko je prvobitno tražio šef države.
(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pogledajte više