VOL STRIT DŽURNAL: Vašington će Kijevu poslati projektile dometa oko 60 kilometara

Srna

31. 05. 2022. u 18:41

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena namerava da pošalje Kijevu precizno vođene projektile koji bi mogli da pogode mete sa udaljenosti veće od 60 kilometara, u okviru pokušaja jačanja ukrajinske vojske usled ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, piše list "Vol strit džurnal".

Foto: EPA

U izveštaju, u kojem se list poziva na izjave neimenovanih američkih zvaničnika, navodi se da raketni sistemi, o kojima se govori, mogu ispale projektil dvostruko dalje nego haubice "M777", koje su SAD već poslale Ukrajini.

Za sada nije poznato koliko sistema će biti poslato Ukrajini, ali je jedan zvaničnik rekao da će njihovo slanje, ukoliko se odobri, početi u sledećih nekoliko sedmica, a da će obuka Ukrajinaca u njihovoj upotrebi trajati najmanje 10 dana.

Iz Pentagona je u više navrata rečeno da je Ukrajina više puta zahtevala od SAD da pošalju višecevne raketne bacače, naročito nakon što se epicentar sukoba pomerio u Donbas, podseća "Sputnjik".

Zvaničnici navode da će sistemi kompanije "Lokid Martin" omogućiti ukrajinskim snagama da gađaju ruske položaje širom Donbasa.

Bajden je juče izjavio da SAD neće slati Kijevu raketne sisteme koji mogu da pogode teritoriju Rusije. 

BONUS VIDEO: MARŠIRAO I PUTIN: Predsednik Rusije među učesnicima u maršu Besmrtnog puka u Moskvi

Pogledajte više