ERDOGAN SUTRA RAZGOVARA SA PUTINOM I ZELENSKIM: Turski predsednik govorio i o prijemu Finske u NATO

Srna

29. 05. 2022. u 14:33

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da planira da sutra telefonom razgovara sa predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim.

Foto: EPA

Turska televizija NTV javila je da je Erdogan novinarima po povratku iz Azerbejdžana rekao da Turska "sanja o tome da se rat Rusije i Ukrajine što pre završi mirom", ali da se čini da se događaji razvijaju negativno iz dana u dan.

- U ponedeljak ću razgovarati telefonom sa obojicom predsednika. Nastavićemo da pozivamo strane da koriste kanale za dijalog i diplomatiju - istakao je Erdogan.

Govoreći o pristupanju Švedske i Finske NATO-u, Erdogan je konstatovao da Rusija neće pozitivno gledati na to, preneo je TASS.

- Rusija je, pre svega, zabrinuta zbog finskog pitanja. Zašto? Zato što se graniči sa tom zemljom i stoga ne podržava članstvo Finske u NATO. Zapravo, Rusija ne podržava pristupanje bilo koje skandinavske zemlje Alijansi - napomenuo je Erdogan.

Erdogan se protivi prijemu Finske i Švedske u NATO zbog činjenice da obe zemlje, kako on tvrdi, podržavaju Radničku partiju Kurdistana, koja je u Turskoj označena kao teroristička organizacija.

On je ocenio da politika širenja NATO-a, u kojoj, kako je rekao, nisu zaštićeni fundamentalni aspekti bezbednosti, neće doprineti ni Turskoj, ni Alijansi.

BONUS GALERIJA: Velika peščana oluja prekrila Bliski istok

BONUS VIDEO: Dejstvo ruske vojske na frontu kod Izjuma

Pogledajte više