SKANDAL U AMERICI: Masakr u školi mogao da bude sprečen, policajci 40 minuta tražili ključ

Novosti online 27. 05. 2022. u 22:03

GLAVNI funkcioner za sigurnost u Teksasu rekao je da je policija donela pogrešnu odluku u vezi masakra u Osnovnoj školi Rob.

Foto: Tanjug

- Kada bih mislio da će to pomoći, izvinio bih se - rekao je Stiven Mekrou u toku konferencije za novinare. Rekao je da policajci nisu ušli u školu jer nisu verovali da se pucnjava još uvek odvija. 

Na snimcima nastalim u toku napada vidi se kako roditelji dece pokušavaju sami da uđu u školu kako bi spasili decu, ali im to onemogućuju policajci. Roditelji mole policajce da krenu u akciju i upucaju napadača ili da ih barem puste da to učine oni sami. Jedna majka tvrdi da su joj stavili lisice, a protiv jednog roditelja su navodno upotrebili suzavac.

Policiji je trebalo 40 minuta da uđe u školu

Mekrou je potvrdio da je policiji trebalo 40 minuta da uđe u školu i učionicu u kojoj se dogodila pucnjava. Učenici su iznutra više puta zvali policiju, neki su zvali i sa mobilnog telefona već stradalih kolega i učiteljica. 

Policajci nisu ušli u učionicu do 12:50, rekao je on, kad su snage sigurnosti iskoristile ključ od domara da otvore zaključana vrata i ubiju Ramosa. 

Potvrđeno je kako se ispred škole okupilo čak 19 policajaca, ali nisu ušli unutra. Nakon što je napadač ubijen, policija je kod njega pronašla čak 1.657 komada municije.

Podsetimo, napadač je u toku pucnjave ubio 19 učenika i dve nastavnice, a ranio još najmanje 17 osoba.

BONUS VIDEO - HAOS U LONDONU: Demonstranti pokušavaju da upadnu u zgradu BBC

 
Pogledajte više