DECA GINU KAO U RATU: Amerika opet zavijena u crno posle masovnog ubistva u osnovnoj školi u kome je stradalo 19 đaka

D. SAVIĆ

25. 05. 2022. u 20:47

NADAO sam se da, kao predsednik, neću morati ovako da se obraćam. Masovna pucnjava u osnovnoj školi u mestu Juvalde je još jedan masakr u SAD. Prelepa, nevina deca, iz drugog, trećeg, četvrtog razreda. A tek koliko je dece gledalo kako im prijatelji umiru, kao da su na ratištu, pobogu!

Foto AP

Vapaj predsednika SAD Džozefa Bajdena iz Bele kuće, odakle se ovim rečima obratio naciji posle masovnog ubistva 19 dece i dvoje odraslih u osnovnoj školi u Teksasu, bio je slikoviti izraz stanja američke nacije, ponovo zavijene u crno posle još jednog masovnog ubistva čije su žrtve mališani. Predsednik SAD, koji je nadživeo svoje dvoje dece, rekao je da je "izgubiti dete kao da vam neko otrgne deo duše":

- Osećaj je kao da se gušite. Molim naciju da se moli za žrtve i da stanemo na put lobiju za oružje. Molim da damo roditeljima i braći ubijenih snagu u ovoj tami koja ih je snašla - apelovao je Bajden.

No, realnost je u sredu, dan posle masakra u mestu udaljenom 150 kilometara od teksaškog grada San Antonija, ponovo surovo svedočila šta znači kada se oružje, čije posedovanje u SAD je, inače, zagarantovano ustavom, nađe u pogrešnim rukama. Masakr ubice iz Teksasa, osamnaestogodišnjeg Salvadora Ramosa, koji je i sam izgubio život pošto ga je, tokom krvavog pira, savladala policija, mogao je da bude sprečen da su njegove pretnje ozbiljno shvaćene.

Njegov bivši drug iz razreda svedočio je za američke medije da mu je Ramos poslao fotografije oružja i municije pre nego što je krenuo u krvavi pir. Prijatelj, koji nije želeo da otkrije identitet, rekao je da je bio relativno "blizak" sa Ramosom, da su se povremeno čuli i igrali "iksboks" zajedno. No, uoči ubistva stigle su i uznemirujuće fotografije:

- Poslao bi mi poruku tu i tamo, a pre četiri dana poslao mi je fotografije oružja koje je koristio. I torbu punu municije. Pitao sam ga: "Brate, šta će ti ovo?", a on je odgovorio: "Ne brini za to." Nastavio je da mi šalje poruke tipa "izgledam sad baš drugačije, ne bi me prepoznao" - pričao je Ramosov drug.

Taj prijatelj je istovremeno otkrio da je Ramos bio isfrustriran momak, jer su ga druga deca ismevala zbog odeće koju je nosio i siromaštva njegove porodice. Zbog toga je, kaže, u poslednje vreme sve ređe dolazio i u školu.

Prijatelj je dodao da je, pošto je završio maturu, ređe razgovarao sa Ramosom. No, svakih nekoliko meseci su ipak, na Ramosov predlog, igrali "iksboks".

U međuvremenu, kompanija "Meta" uklonila je instagram-nalog za koji su korisnici društvenih mreža rekli da je pripadao masovnom ubici Ramosu. "Meta" nije potvrdila da je nalog povezan sa ubicom, međutim, na ugašenom nalogu "salv8dor_" postavljene su fotografije dve automatske puške AR15, svega tri dana pre smrtonosnog napada na osnovnu školu.

Nekoliko đaka iz Ramosovog razreda potvrdilo je da je nalog pripadao ubici. Na Ramosovoj Tik-Tok stranici postoji samo jedan post - klip video-igrice "sabvej surfers", a u biografiji ispod njegove profilne slike pisalo je: "Deco, plašite se u stvarnom životu."

NEMOĆ PRED "LOBIJEM ORUŽJA"

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden je posle masakra zapitao: "Kao država, moramo da se zapitamo, zaboga, kada ćemo da stanemo na put tom lobiju za oružje. Kada ćemo uraditi ono što duboko u nama znamo da treba da bude urađeno?" Bajden je zamolio poslanike da "ovaj bol pretoče u akciju" dok je podsećao na masovne pucnjave iz 2012. godine u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu, u državi Konektikat, kada je bio potpredsednik: "Dosta mi je svega, umoran sam. Moramo da delujemo. Nemojte samo da mi kažete da ne možemo da reagujemo posle ovog pokolja. Zašto dozvoljavamo da se ovo desi?", pitao je Bajden.

SAUČEŠĆE PREDSEDNIKA VUČIĆA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, kao i porodicama i prijateljima ubijenih u pucnjavi u osnovnoj školi u Teksasu. "Kada se u trenutku prekinu životi i snovi dece i mladih ljudi, svi ostajemo nemi pred bezumljem takvog zločina. Upućujem saučešće predsedniku Bajdenu, porodicama i prijateljima poginulih, a ranjenima najbolje želje za brz oporavak", naveo je Vučić na "Tviteru".

Pogledajte više