KRIZA U MOLDAVIJI: Opozicija započela proteste, uhapšen bivši predsednik Igor Dodon, saveznik Rusije

Novosti online 25. 05. 2022. u 10:01

ŠEF moldavske proruske opozicione partije, bivši predsednik Igor Dodon izjavio je danas da su ga moldavske vlasti pritvorile zbog korupcije, što će najverovatnije naljutiti Moskvu, preneo je Rojters.

Foto EPA

Dodon je rekao da je nevin i okrivio prozapadnu predsednicu Maju Sandu, za koju je rekao da je želela da skrene pažnju naroda sa ekonomskih poteškoća, dodaje britanska novinska agencija, prenosi Tanjug.

Državni kanal Moldavija 1 i ruska novinska agencija RIA su još ranije objavile o pritvaranju, citirajući visokog antikorupcijskog tužioca Elenu Kazakov.

Moldavski istražitelji su izvršili pretres Dodonovog doma.

Pretres je urađen sa istragom o korupciji i izdaji, prenele su ruske agencije Interfaks i RIA izjavu tužilaštva.

- Dragi građani, želim da vas uverim da za svaki detalj za koji se interesuje tužilaštvo imam adekvatno objašnjenje koje uklanja svaku sumnju o korupciji ili kršenju zakona. Ovo je politički motivisan slučaj, izmišljen je - rekao je Dodon.

Njegovo pritvaranje došlo je u vreme kada su odnosi između Moskve i Kišinjeva postali zategnuti.

Kremlj je ranije saopštio da je zabrinut zbog izveštaja da je Dodon pritvoren, a portparol Kremlja Dmitri Peskov je pozvao moldavske vlasti da poštuju prava pritvorenog.

Dodon je potvrdio da je bio "ispitan i pritvoren", pritom optužujući Sandu, koja je došla na njegovo mesto 2020. godine da je bila "potpuno nesposobna da upravlja ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji".

Počeli protesti opozicije

Opoziciona Moldavska partija socijalista (PSRM) započela je u sredu protestnu akciju u Kišinjevu ispred parlamenta, javlja dopisnik RIA Novosti.

Iako skup nije velikih razmera, okupilo se nekoliko stotina demonstranata, sudeći po izjavama organizatora, novi učesnici stižu iz sela i regiona. Policija je ogradila zgradu parlamenta i pomno prati razvoj događaja. Oni ne ometaju akcije demonstranata.
Demonstranti drže plakate "Vlada da podnese ostavku!", "Nema poskupljenja!", "Sloboda za Dodona", "Nema televizijske pravde" i druge.

- U zemlji je ekonomska kriza, nivo siromaštva raste, ljudi nastavljaju da napuštaju svoju domovinu, a vladajući režim organizuje političke represije - rekao je za RIA Novosti Aleksandar Odincov, socijalistički poslanik Skupštine grada Kišinjeva.

Dodon je pozvao Socijalističku partiju da podrži proteste za rušenje vlade u Moldaviji.
Socijalisti su poručili da će protesti biti širom zemlje, i da je Kišinjev je početak.

BONUS VIDEO: RUSKI SAPERI U AKCIJI: Ministarstvo odbrane objavilo snimak iz Marijupolja

Pogledajte više