UBOJITI SARMAT STUPA NA DEŽURSTVO OD JESENI: Dmitrij Rogozin o oružju od koga nema obrane

Srna

21. 05. 2022. u 17:35

GENERALNI direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin izjavio je da testiranja najnovije ruske interkontinentalne rakete "Sarmat" traju tokom cele ove godine, dok je na jesen planirano prvo borbeno dežurstvo.

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, file

- Testiranja će trajati tokom cele ove godine, iako je planirano da već krajem ove jeseni u borbeno dežurstvo stavimo i prve serijske rakete", rekao je Rogozin za TV "Rusija 24".

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je 20. aprila s kosmodroma Pleseck izvedeno prvo lansiranje rakete "Sarmat" u okviru državnog programa testiranja.

Vojni resor je objavio da su potvrđene sve očekivane karakteristike rakete tokom svih etapa leta, a da su probni borbeni blokovi stigli u predviđenu oblast poligona Kura na Kamčatki.

Nakon završetka programa ispitivanja, raketni kompleks "Sarmat" postaće deo naoružanja Strateških raketnih snaga Rusije, prenio je "Sputnjik".

U Užurskoj raketnoj jedinici u Krasnojarskom kraju već je u toku priprema glavnog raketnog puka koji će upravljati novim raketnim kompleksom. Napredni kompleks "Sarmat" zameniće rakete "Vojevoda".

U Ministarstvu odbrane su naveli da "Sarmat" može da pogodi mete na velikoj udaljenosti, koristeći različite putanje leta i garantovano može da zaobiđe sve perspektivne sisteme protivraketne odbrane.

BONUS VIDEO: PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pogledajte više