FINCI OD SUTRA BEZ GASA: Gasprom prekida isporuke Gasumu jer nisu platili isporuku plavog energenta u aprilu

P. Z. S. / ria.ru

20. 05. 2022. u 17:31

GASPROM eksport nije dobio uplate za isporuku u aprilu od finskog Gasuma na kraju radnog dana 20. maja, saopštila je kompanija.

Foto AP

Od 21. maja Gasprom eksport prestaje isporučivanje gasom finskom Gasumu.

Finski Gasum obaveštio je rusku kompaniju da pokreta arbitražni postupak po ugovoru o snabdevanju gasom, zbog zahteva za plaćanje u rubljama.

Moskva je od 1. aprila počela da prima plaćanje gasa od neprijateljskih država u rubljama kako bi se izvukla iz obračuna u dolarima i evrima. Predsednik Vladimir Putin je pojasnio da će se odbijanje poslovanja u ruskoj valuti smatrati neispunjenjem obaveza po ugovorima.
Gasprom je od 27. aprila obustavio izvoz goriva u Bugarsku i Poljsku zbog neplaćanja. Istovremeno, kompanija je upozorila da će smanjiti tranzit ka drugim zemljama ako Sofija i Varšava počnu ilegalno uzorkovanje goriva.
Posle početka ruske specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, a pozivi da se napuste energenti su sve glasniji. Sve se to već pretvorilo u probleme za SAD i Evropu, što je izazvalo povećanje cena goriva i hrane.

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pogledajte više